Ціни на будівництво фортифікацій зростають: люди відмовляються будувати під обстрілами - голова Донецької ОВА

Ціни на будівництво фортифікацій зростають: люди відмовляються будувати під обстрілами - голова Донецької ОВА

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 13:28  •  17302 перегляди

Read in English

Голова Донецької ОВА розповів про відновлення зруйнованих ворогом укріплень та будівництво нових. З початку війни на Донеччині збудовано понад 600 взводних опорних пунктів, витрачено близько 2,6 млрд грн.

На Донецькому напрямку ворогу вдалося зруйнувати деякі укріплення, але все робиться для їх відновлення. Про це розповів голова Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін, передає УНН.

Над зведенням фортифікацій працювали майже всі підприємці і комунальники. Важко уявити, що б було, якби вони не були побудовані, але все менше підприємців хочуть ризикувати життям і їхати будувати фортифікаційні споруди. Вони допомагають нашим військовим. Працюють також робітники з Івано-Франківщини, Хмельниччини, Черкащини, Полтавщини – ці області нам допомагають у зведенні основної лінії фортифікацій. Роботи практично завершено 

- пояснив очільник ОВА.

Філашкін зазначив, що рф вдалося зруйнувати деякі укріплення, але місцева влада намагається якнайшвидше поновити зруйновані так, аби вони були придатні для наших захисників". Це стосується усіх напрямків фронту. Голова Донецької ОВА зазначив, що роботи з встановлення "зубів дракона" ведуться на Гродівському, Курахівському, Лиманському та Торецькому напрямках.

"Ворог змінює напрямок прориву. І де виникає потреба, відповідно до документації, яка надходить до мене від командувача оперативно-стратегічного угруповання "Хортиця" щодо закупівлі матеріальних потреб, ми терміново закуповуємо "зуби"", – додав він.

Філашкін також розповів, що з початку повномасштабної війни на Донеччині збудовано понад 600 взводних опорних пунктів, не враховуючи протитанкові рови та вогневі невеликі споруди.

"Будівництво відбувається постійно на всіх напрямках. І Міноборони закуповує матеріали для зведення фортифікацій, і область, і конкретні громади закуповують. Величезні кошти витрачено з обласного та місцевих бюджетів Донеччини – близько 2,6 млрд грн", – заявив він.

Філашкін також пояснив, чому ціна оборонних споруд відрізняється. "Дійсно, в деяких людей виникає питання щодо закупівель: мовляв, а чому така ціна, а не інша? Бо на одному підприємстві буде ціна нижчою, але те підприємство не хоче сюди привозити, не хоче працювати з Донецькою областю. Підприємців, охочих їхати до нас будувати фортифікації, дуже мало. Більше працюють з Сумською і Запорізькою областями", - резюмував він.

Контекст

Раніше УНН писав про те, шо ціна однієї загороджувальної піраміди (зуб дракона) може коливатися від 1600 грн до 2000+грн. При цьому мова йде про виробників, а не транзитних постачальників. Серед причин такого коливання: масові замовлення держави, особливо у прифронтових зонах, де кількість сягає десятків, а може сотень тисяч загороджувальних пірамід, які одномоментно мають бути поставлені у точку призначення. Інша причина: масова мобілізація працівників - нікому виробляти навіть оборонні споруди, тому ціни ростуть.