Лісові пожежі у 2023 році стали причиною величезних викидів CO2, посилившись зміною клімату - дослідження

Лісові пожежі у 2023 році стали причиною величезних викидів CO2, посилившись зміною клімату - дослідження

Київ  •  УНН

14 серпня 2024, 06:05  •  12740 перегляди

Read in English

Університет у Великій Британії опублікував дослідження про викиди вуглецю від лісових пожеж. У 2023-2024 роках пожежі спричинили 8,6 млрд тонн викидів CO2, що на 16% вище за середнє.

Університет у Великій Британії опублікував перше у своєму роді дослідження про викиди вуглецю внаслідок лісових пожеж, виявивши, що лісові пожежі минулого року спричинили 8,6 млрд тонн викидів CO2, пише УНН з посиланням на France 24.

Деталі

Лісові пожежі, які стали частішими та інтенсивнішими через зміну клімату, вивільнили значні обсяги CO2 у повітря у 2023-2024 роках, ідеться у першому у своєму роді щорічному дослідженні, опублікованому в середу.

Пожежі в природних зонах стали причиною 8,6 млрд тонн викидів CO2 у всьому світі в період з березня 2023 року по лютий 2024 року, що на 16 відсотків вище за середнє.

Тільки відносно спокійний сезон пожеж в африканській савані завадив сезону 2023-2024 років побити новий рекорд викидів CO2 на глобальному рівні.

Такими були висновки нового дослідження "Стан лісових пожеж", опублікованого в журналі Earth System Science Data. Дослідження було проведено Університетом Східної Англії та іншими установами, що базуються у Великій Британії, і його результати оновлюватимуться щорічно.

Викиди від пожеж у бореальних лісах Канади у понад дев'ять разів перевищують середній показник за останні два десятиліття. Вони становили майже чверть світових викидів.

Лише у Канаді пожежі призвели до евакуації 232 000 людей, а вісім пожежників загинули.

Інші постраждалі регіони включають Амазонію (Бразилія, Болівія, Перу, Венесуела), Гаваї та Грецію.

"Минулого року пожежі вбили людей, зруйнували будинки та інфраструктуру, викликали масову евакуацію, поставили під загрозу засоби для існування та пошкодили життєво важливі екосистеми", - сказав Метью Джонс з Університету Східної Англії та провідний автор дослідження.

"Ці пожежі стають дедалі частішими та інтенсивнішими з потеплінням клімату, і як суспільство, так і довкілля страждають від наслідків", - зазначив він.

Автори звіту дійшли висновку, що зміна клімату зробила погодні умови, які сприяли пожежам, вірогіднішими.

Вони виявили, що вплив людини збільшив ймовірність погодних умов, що сприяють пожежам у західній частині Амазонії, щонайменше у 20 разів.

Якщо людство продовжить виробляти великі обсяги парникових газів, великі пожежі, подібні до тих, що сталися минулого року, стануть ймовірнішими.

Але ніщо не висічено у камені.

"Ризик можна мінімізувати. Ще не надто пізно", - сказав Джонс під час презентації звіту для ЗМІ.

"Низковуглецеве майбутнє пропонує великий перепочинок від ризиків, з якими ми зіткнемося в майбутньому", - вказав він.

Доповнення

За останні два десятиліття, оскільки діяльність людини призвела до потепління планети, частота та інтенсивність екстремальних лісових пожеж у всьому світі більш ніж подвоїлися, згідно з дослідженням, опублікованим у червні в журналі Nature Ecology & Evolution.