Кабмін готує новий законопроєкт про публічні закупівлі: нардеп розповів, що передбачає документ

Кабмін готує новий законопроєкт про публічні закупівлі: нардеп розповів, що передбачає документ

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 07:52  •  28950 перегляди

Read in English

Уряд планує внести до Ради новий законопроєкт про публічні закупівлі з низкою важливих змін. Пропонуються нові терміни, заборона закупівель з певних країн, спрощені процедури та інші новації.

Сьогодні Кабінет міністрів має затвердити і внести до Верховної Ради новий законопроєкт про публічні закупівлі. Документ, зокрема, запроваджує заборону закупівель з рф, білорусі та Ірану та вводить спрощені процедури.  Про це  повідомив у п'ятницю народний депутат Ярослав Железняк, пише УНН.

По Кабміну. Сьогодні також мають затвердити і внести до Ради новий законопроект про закупівлі. Не зміни, а взагалі новий Закон "Про публічні закупівлі". Це зобовʼязання і по ЄС і по Світовому банкує

- написав Железняк у Telegram.

Зі слів Железняка, новаціями в документі є: 

1. Визначення термінів:  Визначаються терміни, такі як "агреговані закупівлі", "ветеранське підприємство", "відкритий конкурс проєктів" та інші. Це сприяє більш чіткому регулюванню процесу публічних закупівель. 

2. Заборона закупівель з певних країн: Запроваджується заборона на публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у осіб з Російської Федерації, Республіки Білорусь, Ірану та інших держав. Це включає юридичні особи, пов’язані з цими країнами, навіть якщо вони зареєстровані в Україні.

 3. Регламентація процедури закупівель: Визначаються правила проведення закупівель, включаючи використання спеціальних елементів захисту. Встановлюються умови для проведення переговорів та кваліфікаційного відбору кандидатів. 

4. Спрощені закупівлі: Проект акта пропонує введення нових способів закупівель, зокрема інноваційне партнерство та динамічні системи закупівель. Це дозволяє запровадити нові методи закупівель без обов’язкової публікації англійською мовою. 

5. Альтернативні варіанти: Введення варіантів для тендерних пропозицій, які дозволяють запропонувати альтернативні технічні характеристики. Це забезпечує гнучкість у виборі пропозицій, що відповідають мінімальним вимогам. 

6. Регламентація закупівель на малі суми: Для закупівель, що не перевищують 200 тисяч гривень, замовник може здійснювати їх без використання електронної системи закупівель. Це спрощує процес закупівель для малих сум. 

7. Типовий договір: Кабінет Міністрів України може затвердити типовий договір для закупівель конкретного предмета. Це дозволяє стандартизувати договірні умови та полегшити процес закупівель.

Нагадаємо 

Кабінет міністр ухвалив постанову, яка дозволить закуповувати дрони українських виробників через закритий функціонал Prozorro. Раніше можна закуповувати через Prozorro безпілотники тільки іноземного виробництва.