Допомога під загрозою. Через кого Україна може залишитися без фінансування МВФ

Допомога під загрозою. Через кого Україна може залишитися без фінансування МВФ

Київ  •  УНН

8 серпня 2024, 09:18  •  100695 перегляди

Read in English

МВФ вимагає відкритого конкурсу на посаду директора ФГВФО, але влада може призначити керівника в закритому режимі. Експерти попереджають, що ігнорування вимог МВФ може призвести до втрати критично важливої фінансової допомоги.

З початком широкомасштабної війни росії проти України міжнародна фінансова допомога стала ключовим стовпом підтримки української економіки та обороноздатності. Складно уявити, як би нам вдавалося ефективно захищатися без допомоги зовнішніх партнерів – кредиторів та донорів. Поряд з іноземними урядами серед тих, хто допомагає Україні, такі організації як Міжнародний валютний фонд (МВФ) та Світовий банк (ВБ). Міжнародним партнерам важливо, щоб їхні кошти сприяли економічній стабільності в нашій державі, а тому є ряд важливих вимог, виконання яких дозволяє Києву регулярно отримувати фінансову допомогу, пише УНН.

Фінансування від МВФ відіграє ключову роль для економічної стабільності та розвитку України. Фонд надає необхідні фінансові ресурси для підтримки макроекономічної стабільності, зміцнення валютних резервів та проведення важливих структурних реформ. Це фінансування також сприяє підвищенню довіри міжнародних інвесторів до української економіки, що, в свою чергу, стимулює зростання інвестицій та сприяє економічному зростанню. Тобто є своєрідним сигналом того, що Україні можна довіряти свої кошти. Крім того, співпраця з МВФ сприяє впровадженню в Україні передових світових практик в управлінні економікою, що сприяє підвищенню ефективності державного управління та зміцненню фінансової системи. Отримуючи міжнародну допомогу уряд України щоразу наголошує на важливості підтримки міжнародних партнерів.

Зокрема, за даними міністерства фінансів лише цього року бюджетна підтримка від МВФ є другим за обсягом зовнішнім фінансуванням України. У 2024 році вона складає 3,1 млрд доларів. Загалом же у межах співпраці з Фондом до держбюджету надійшло вже 7,6 млрд доларів.

Наступна місія МВФ у контексті підготовки до пʼятого перегляду програми розширеного фінансування розпочнеться у вересні. Експертні обговорення фокусуватимуться на стані виконання Україною умов Меморандуму про економічну та фінансову політику. Планується, що в результаті успішного перегляду програми Україна отримає наступний транш від МВФ обсягом близько 1,1 млрд доларів.   

Кожного разу перед отриманням чергового траншу від МВФ влада звітує про виконання низки вимог, прописаних у меморандумі з Фондом. В основному вони стосуються впровадження реформ, які наближають Київ до подолання корупції.

Одним із таких "маячків", на виконанні яких наголошує МВФ, є запровадження процедури відкритого конкурсу на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Ця структура відповідає за ліквідацію банків і гарантує, що вкладники зможуть отримати свої кошти, які зберігали на рахунках збанкрутілої фінустанови. За словами експертів, від дій ФГВФО повністю залежить довіра суспільства до банківської системи в Україні.

Image

Як виявилося, в українському законодавстві досі немає норми про те, що відбір нового очільника Фонду має відбуватися на відкритому і прозорому конкурсі.  МВФ під час комунікацій з українською стороною наголосив на необхідності відповідних законодавчих змін. Сторони домовилися і зафіксували у Меморандумі, що процедура буде розроблена і запроваджена на весні 2025 року.

Наразі ситуація склалася таким чином, що контракт попереднього директора-розпорядника ФГВФО Світлани Рекрут закінчився і її було звільнено з посади за власним бажанням. Замість неї обовʼязки виконує її заступниця Ольга Білай. 

За даними ЗМІ, Адміністративна рада ФГВФО хоче призначити нового керівника Фонду в закритому режимі, що прямо суперечить домовленостям, досягнутим із МВФ. Ймовірно таким чином, намагаються обійти вимогу відкритого конкурсу і призначити повністю підконтрольну людину.

Адже, як повідомляли журналісти, окрім Білай на посаду директора-розпорядника ФГВФО розглядається кандидатура очільник Управління роботи з проблемними активами Нацбанку Павло Поляруш.

Експерти, опитані УНН, застерігають, що невиконання вимог МВФ може обернутися катастрофою для українського бюджету – адже країна може залишитися без зовнішнього фінансування.

"В нинішніх умовах, в умовах тотальної залежності від зовнішнього фінансування, безумовно, ігнорувати інтереси МВФ небезпечно, це може призвести до призупинення співпраці, може призвести до певних фінансово-економічних негараздів для української економіки… Тож, зважаючи на нашу фінансову залежність, ми повинні враховувати вимоги МВФ, зважаючи на фінансування, без якого ми зараз не можемо обійтися", - зазначив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Експерти наголошують, що внутрішня політика в Україні у міжнародних партнерів асоціюється з корупцією, і вони вважають, що ми "глибоко корупційна країна". Тому у питаннях кадрових призначень не варто йти всупереч рекомендаціям міжнародних партнерів, особливо МВФ, від допомоги якого ми будемо залежні ще мінімум кілька років.

"Якщо МВФ вимагає по цій посаді відкритого конкурсу - то українській владі варто не просто прислухатися, а так і зробити. Бо якщо і далі Україна буде крок за кроком робити всупереч рекомендаціям наших партнерів, у яких ми без кінця беремо різного роду допомогу - від військової до фінансової, то в якийсь момент просто постане питання надання цієї допомоги, чи її зменшення", - підкреслив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Не додає позитиву ситуації, що склалася й те, що Поляруш, як зʼясували  неодноразово виїжджав за кордон після початку широкомасштабного вторгнення. Зокрема, за даними ЗМІ, у листопаді 2022 року він отримав дозвіл на виїзд за межі країни від одіозного ексзаступника міністра оборони, який наразі є підозрюваним у корупційних злочинах. Дозвіл нібито був виданий Полярушу на виїзд за кордон на елітному автомобілі Lexus за гуманітарною допомогою. Водночас, на яких підставах Поляруш їздив за кордон з лютого по листопад 2022 року, поки не відомо.

У Верховній Раді вважають, що розібратися з обставинами виїзду Поляруша за кордон повинні правоохоронці. Зокрема, член комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Микола Величкович вважає, що слідчі повинні встановити як чиновник виїжджав з України. А член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Геннадій Касай не виключає , що у Поляруша можуть виникнути через це проблеми під час проходження спецперевірки як кандидата на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Тож чи варто заради одного кадрового призначення ставити під удар всю країну – питання риторичне…