В умовах тотальної залежності України від зовнішнього фінансування ігнорувати інтереси рекомендації МВФ небезпечно - експерт

В умовах тотальної залежності України від зовнішнього фінансування ігнорувати інтереси рекомендації МВФ небезпечно - експерт

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 08:47  •  101994 перегляди

Read in English

В умовах тотальної залежності України від зовнішнього фінансування ігнорувати інтереси рекомендації МВФ небезпечно, каже експерт.

Економіка України залежить від зовнішнього фінансування, а тому ігнорувати рекомендації одного з головних кредиторів - Міжнародного валютного фонду - зараз небезпечно. Зокрема йдеться про розробку процедури і проведення відкритого конкурсу на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Контекст

Раніше стало відомо, що адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб звільнила Світлану Рекрут з посади директора-розпорядника ФГВФО у звʼязку із закінченням строку її 5-річного контракту. Наразі обовʼязки директора-розпорядника виконує заступниця Рекрут Ольга Білай. За даними ЗМІ, адмінрада Фонду планує призначити нового керівника в закритому режимі. Серед претендентів Білай і очільник Управління роботи з проблемними активами Нацбанку Павло Поляруш.

В одному з інтервʼю Рекрут повідомила, що МВФ вимагає від України внесення змін в законодавство в частині проведення відкритого конкурсу на посаду очільника ФГВФО. Наразі такої процедури в законодавстві немає. За її словами, Київ взяв на себе зобовʼязання розробити і затвердити таку процедуру навесні 2025 року. Не виключено, що Білай може залишитись в.о. директора-розпорядника ФГВФО до проведення відкритого конкурсу на цю посаду, адже який сенс призначати нового керівника на пів року?

"В нинішніх умовах, в умовах тотальної залежності від зовнішнього фінансування, безумовно, ігнорувати інтереси МВФ небезпечно, це може призвести до призупинення співпраці, може призвести до певних фінансово-економічних негараздів для української економіки… Тож, зважаючи на нашу фінансову залежність, ми повинні враховувати вимоги МВФ, зважаючи на фінансування, без якого ми зараз не можемо обійтися", - зазначив Бортник.

Водночас він додав, що українська влада завжди повинна орієнтуватися на національні інтереси.

Бортник підкреслив, що Фонд гарантування вкладів відіграє ключову роль у формуванні довіри до банківської системи в Україні. "У будь-якому разі ця установа надзвичайно важлива у фінансовій системі. Від функціонування, насправді, ФГВФО залежить повністю довіра суспільства до банківської системи", - наголосив він.

А тому, за словами Бортника, посада директора-розпорядника Фонду критично важлива, і необхідно шукати баланс, враховувати, безумовно, інтереси зовнішніх кредитів і лишати елемент можливості з боку уряду і Офісу Президента керувати ситуацією.

Додамо

Раніше журналісти зʼясували, що один із претендентів на посаду директора-розпорядника ФГВФО Павло Поляруш неодноразово виїжджав за кордон після початку широкомасштабного вторгнення. Зокрема, за даними ЗМІ, у листопаді 2022 року він отримав дозвіл на виїзд за межі країни від одіозного ексзаступника міністра оборони, який наразі є підозрюваним у корупційних злочинах. Дозвіл нібито був виданий Полярушу на виїзд за кордон на елітному автомобілі Lexus за гуманітарною допомогою. Водночас, на яких підставах Поляруш їздив за кордон з лютого по листопад 2022 року, поки не відомо.

Член комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Микола Величкович вважає, що правоохоронці повинні розібратися з виїздами Поляруша за кордон. А член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Геннадій Касай не виключає, що у Поляруша можуть виникнути через це проблеми під час проходження спецперевірки як кандидата на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.