Гроші сина Януковича як у "камері схову": АРМА ігнорує закон і рішення суду

Гроші сина Януковича як у "камері схову": АРМА ігнорує закон і рішення суду

Київ  •  УНН

30 вересня 2024, 09:33  •  55018 перегляди

Read in English

АРМА не виконує рішення суду щодо арештованих 110,3 млн грн Олександра Януковича. Кошти лежать на рахунку Держказначейства замість того, щоб працювати на користь економіки України.

Агентство з розшуку і менеджменту активів вже кілька років не виконує рішення суду щодо арештованих 110,3 мільйонів гривень сина експрезидента-втікача Віктора Януковича Олександра. Очільниця АРМА Олена Дума, яка чи не щодня намагається довести свою ефективність для держави, теж не змінила ситуацію і ці кошти досі не працюють на користь економіки України, пише УНН.

Деталі

Ще у травні 2021 року Печерський районний суд міста Києва передав в управління АРМА 110,3 мільйонів гривень, які були арештовані в рамках кримінального провадження проти Олександра Януковича, якого підозрюють у фінансуванні тероризму.

За законом, АРМА зобов’язано зберігати грошові кошти шляхом їх розміщення на депозитному рахунку, відкритому у державному банку. Однак, у цій ситуації Агентство чомусь не виконує рішення суду і власний закон, залишаючи гроші сина Януковича лежати на депозитному рахунку, відкритому в Державній казначейській службі.

Аналогічну бездіяльність АРМА вчиняє і стосовно інших грошей, які проходять за цим кримінальним провадженням. Таким чином, гроші сім’ї експрезидента-втікача Януковича фактично заморожені, просто лежать на рахунку, як у камері схову, і чекають повернення власнику.

Адвокат Андрій Потьомкін у коментарі УНН зауважив, що ці кошти могли б працювати на користь України, якби очільниця АРМА Олена Дума ефективно виконувала свої обов’язки.

Якби АРМА виконувало рішення суду і власний закон, то цими грошима вже четвертий рік користувався державний банк і вони приносили користь економіці України. Олена Дума могла придбати за рахунок грошей Януковича військові облігації і в такий спосіб перетворити їх на доходи Державного бюджету України. Говорячи мовою оборонних закупівель, 110 мільйонів гривень це 870 безпілотників DJI Mavic 3E або 560 дронів DJI Mavic 3T

- зазначив він.

Така бездіяльність з боку АРМА не лише порушує рішення суду та закони України, але й викликає серйозні питання щодо потенційної політичної ангажованості очільниці агентства Олени Думи. Адже, не виключено, що вона просто вчергове підіграє проросійським політикам.

Цей інцидент ставить під сумнів ефективність керівництва Олени Думи, а також її здатність належним чином управляти агентством, яке повинно було стати важливим інструментом у боротьбі з корупцією та управлінні арештованими активами.

АРМА програло Верховний Суд і знову втратило доступ до своїх рахунків - адвокат 20 вересня 2024, 11:08 • 150516 переглядiв

Додамо

Вже неодноразово звучали заяви про ймовірну співпрацю голови АРМА Олени Думи з проросійськими політиками. Екснардеп Ігор Мосійчук навіть назвав Олену Думу "госДума", адже, на його думку, вона працює більше в інтересах країни-агресора, ніж на користь України. Зокрема, є підозри щодо її співпраці з екснардепом-зрадником віктором медведчуком, а також біглим міністром часів Януковича Олександром Клименком.

Дняма на сайті Кабінету міністрів України навіть з’явилася петиція з закликом звільнити Олену Думу з посади очільниці АРМА через її ймовірні зв’язки з проросійськими політиками та неефективне управління арештованими активами.

Для того, щоб петицію розглянув прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, вона за 90 днів має набрати 25 тисяч голосів.