Експерт розповів, як агросектор бореться з кадровим голодом

Експерт розповів, як агросектор бореться з кадровим голодом

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 14:00  •  56505 перегляди

Read in English

Експерт розповів про нестачу працівників в агросекторі України через війну. Найбільший дефіцит спостерігається серед водіїв, агрономів та операторів комбайнів, особливо під час посівних і збиральних кампаній.

Від початку повномасштабної війни ситуація з кадрами в агросекторі значно ускладнилася, що вже третій рік впливає на ефективність роботи аграрного сектору. Особливо гостро ця проблема відчувається під час посівних і збиральних кампаній, коли сільгосппідприємства стикаються з браком водіїв великогабаритної техніки, агрономів та операторів комбайнів. Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Марчук Денис в коментарі журналісту УНН.

Ситуація з кадрами важка починаючи з 2022 року, адже водії широко габаритної техніки стали дуже потрібними на війні. З кадровим голодом ми боремось уже 3 рік війни, в основному це гостро відчувається під час посівних та збиральних кампаній, бо в ці моменти дуже не вистачає агрономів, операторів комбайнів

- каже Марчук.

Він розповідає, що не вистачає рук і на молочно-товарних фермах, де гостро відчувається дефіцит доярів.

Це дуже відображається на роботі підприємств. Власне, деякі компанії виходять із ситуації і залучають до роботи ВПО чи людей пенсійного віку. Людей шукають просто по всій країні. Вже немає регіонального зосередження на працівниках, компанії в пошуках працівників з будь-яких регіонів, аби вони працювали

- зазначає Марчук.

За його словами, на даний момент найбільший дефіцит у водіях, адже триває збиральна кампанія і зерно потрібно вивозити.

Подекуди, через затримку у вивезення зерна з поля, спричинилась негативні фактори, коли у липневу спеку потрібно було забирати зерно, аби воно елементарно не згоріло

- додав він.

Марчук каже, що через спекотливу погоду обсяг кукурудзи та соняшника може зменшитись і це відобразиться на експортних показниках.

"Щодо зернових груп, у нас не поганий урожай, він менший за минулорічний, але різниця не значна. Ми зібрали більше 30 млн тонн ранніх зернових, з яких частка пшениці – 21 млн тонн", - додав Марчук. 

Згідно з даними Служби зайнятості станом на 1 січня 2024 року, кількість працівників, зайнятих у сільському господарстві, є меншою порівняно зі сферами торгівлі, ремонту та транспорту.

Загальна чисельність працюючих у сільському господарстві становить 2,7 мільйона осіб. Найбільше вакансій у цьому секторі пропонується для працівників з догляду за тваринами, обслуговування сільськогосподарських виробництв та працівників фермерських господарств. Також спостерігається значний попит на водіїв, трактористів та навантажувачів.

Image

Також за результатами опитування Мінекономіки роботодавців щодо ринку праці в Україні та становища підприємств, опитані сільськогосподарські підприємства вказують мобілізацію як основну причину нестачі працівників. Опитування показало, що 31% роботодавців, намагались вирішити проблему дефіциту кадрів через підвищення заробітної плати.

Нагадаємо

Народний депутат та член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук заявив, що через невизнання малих та середніх господарств критично важливими для економіки та мобілізацію, ситуація з робочими місцями в агросфері критична.