Перепілки, які несуть блакитні яйця: як майстриня з б'юті-індустрії стала фермеркою на Полтавщині

Перепілки, які несуть блакитні яйця: як майстриня з б'юті-індустрії стала фермеркою на Полтавщині

Київ  •  УНН

 • 10529 перегляди

Read in English

Перепілки, які несуть блакитні яйця: як майстриня з б'юті-індустрії стала фермеркою на Полтавщині.

2023-го жителька столиці Маргарита Козаченко розпочала власний бізнес з вирощування перепілок у рідному селі Вовнянка на Полтавщині. Стилістка-візажистка з високим рівнем англійської, власниця салону краси в Києві, зі своїми програмами розвитку і навчання побувала у 36 країнах світу, зараз створює "перепелиний" бізнес у селі Вовнянка. За рік стадо розширилося до 3 000 голів. 

"Свою першу клітку для перепілок зробила на основі власних креслень за ніч, - розповідає Маргарита Козаченко. – Надалі допомагали грантові конкурси, у яких неодноразово вигравала і таким чином розширювала потужності власного бізнесу".

Так, перемога в конкурсі бізнес-ідей "Роби своє" від Благодійного фонду "МХП-Громаді" закрила її ціль з переробки кормів для перепілок і збереження готової продукції. За 100 тис. грн грантових коштів Маргарита придбала гранулятор, млин, морозильну камеру, промислову м’ясорубку і вольєр для птиці. 

Серед продукції ферми: м’ясо молочного перепела, яйця, тушкованка, паштет тощо. Коли була у Франції, шеф-кухар місцевого ресторану поділився рецептом таких делікатесів, як копчені та мариновані перепелині яйця. Відтепер Марина Козаченко виготовляє такі самі у себе у Вовнянці.

Щоб вирізнятися на ринку, Маргарита робить акцент на екологічному стандарті своєї продукції. Для цього годує перепілок екологічно чистим кормом без домішок. Перепелят напуває водою, розведеною з медом. Серед різноманітних порід перепілок – американський Целадон. Їх Маргарита привезла з Франції, вони несуть блакитні яйця, які лікарі рекомендують вживати людям з різними видами алергії, адже ті не мають у своєму складі небезпечних алергенів.

"Мої перші покупці - це мої клієнти з б’юті-індустрії. Пам’ятаю, що перших замовлень було стільки, що я не змогла всіх задовольнити", - пригадує Маргарита. 

Щоб диверсифікувати ризики, Маргарита Козаченко навчається водити комбайн. Це дасть можливість швидко збирати урожай, а відповідно і корм для птиці. 

За словами директора Благодійного фонду "МХП-Громаді" Олександра Пахолюка, подібні проєкти в конкурсі "Роби своє" завжди мають високі шанси на перемогу, адже в людини є мета, і вона чітко розуміє кроки, які потрібні для цього. 

"Коли в проєкт вкладають частинку свого серця, це вже перемога, адже така власна справа все-одно житиме і масштабуватиметься, - коментує Олександр Пахолюк. – А разом із нею розвиватиметься і громада. І не лише за рахунок надходжень у місцевий бюджет та нових робочих місць. А й завдяки появі свідомих підприємців, які об’єднують навколо себе, згуртовують і демонструють приклад стійкості".