2024 рік може стати найспекотнішим роком у світі, на тлі рекорду червня

2024 рік може стати найспекотнішим роком у світі, на тлі рекорду червня

Київ  •  УНН

8 липня 2024, 14:19  •  22731 перегляди

Read in English

Минулий місяць став найспекотнішим червнем в історії, продовживши 13-місячну смугу виняткових температур, унаслідок чого 2024 рік може стати найспекотнішим роком у світі за всю історію спостережень.

Минулий місяць був найспекотнішим червнем за всю історію спостережень, продовжуючи серію виняткових температур, які, на думку деяких вчених, ставлять 2024 рік на шлях найспекотнішого року у світі серед зареєстрованих, з посиланням на дані служби моніторингу зміни клімату ЄС у понеділок повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Кожен місяць із червня 2023 року - 13 місяців поспіль - вважається найспекотнішим на планеті від початку спостережень порівняно з відповідним місяцем у попередні роки, ідеться в щомісячному бюлетені служби ЄС зі зміни клімату Copernicus (C3S).

За останніми даними, 2024 рік може перевершити 2023 рік як найспекотніший рік відтоді, як почали вести записи на тлі антропогенної зміни клімату, а також під впливом природного погодного явища Ель-Ніньйо, що призвело до того, що температура сягнула рекордних максимумів за рік, кажуть деякі вчені.

"За моїми оцінками, ймовірність того, що 2024 рік перевершить 2023 рік і стане найспекотнішим роком відтоді, як у середині 1800-х років розпочалися глобальні рекорди приземної температури, становить приблизно 95%", - сказав Зік Хаусфатер, науковий співробітник американської некомерційної організації Berkeley Earth.

Зміна клімату вже призвела до катастрофічних наслідків у всьому світі у 2024 році.

Понад 1000 людей загинули в жорстоку спеку під час хаджу минулого місяця. Смертельні випадки від спеки були зафіксовані в Нью-Делі, яке пережило безпрецедентно тривалу хвилю спеки, а також серед туристів у Греції.

Фридеріке Отто, вчений-кліматолог з Інституту Грентема Імперського коледжу Лондона, заявила, що існує "висока ймовірність", що 2024 рік стане найспекотнішим роком за всю історію спостережень.

"Ель-Ніньйо - це природне явище, яке завжди буде приходити і йти. Ми не можемо зупинити Ель-Ніньйо, але ми можемо припинити спалювання нафти, газу і вугілля", - сказала вона.

Природний феномен Ель-Ніньйо, який нагріває поверхневі води у східній частині Тихого океану, має тенденцію підвищувати глобальні середні температури.

Цей ефект ослаб останніми місяцями: зараз світ перебуває в нейтральних умовах, а пізніше цього року очікується, що сформуються більш прохолодні умови Ла-Нінья.

Набір даних C3S сягає 1940 року, і вчені звірили його з іншими даними, щоб підтвердити, що минулий місяць був найспекотнішим червнем із доіндустріального періоду 1850-1900 років, пише видання.

Викиди парникових газів унаслідок спалювання викопного палива є основною причиною зміни клімату. Попри обіцянки приборкати глобальне потепління, країнам досі не вдалося колективно скоротити ці викиди, що призвело до неухильного підвищення температури протягом десятиліть.

За даними C3S, за 12 місяців, що закінчилися в червні, середня температура у світі була найвищою за всю історію спостережень за будь-який такий період: на 1,64 градуса Цельсія вище середнього доіндустріального рівня.

Червень у Києві був теплішим за норму і в десятці найвологіших за понад 130 років1 липня 2024, 11:57 • 22500 переглядiв