Вівтар Стоунхенджу походить не з Уельсу, як раніш вважалося - нове дослідження

Вівтар Стоунхенджу походить не з Уельсу, як раніш вважалося - нове дослідження

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 10:07  •  20701 перегляди

Read in English

Нове дослідження виявило, що центральний камінь Стоунхенджу був доставлений з північно-східної Шотландії, а не з Уельсу. Це вказує на існування давніх торговельних мереж і складнішу соціальну організацію 5000 років тому.

Один із каменів доісторичної пам'ятки Стоунхендж, на півдні Англії, родом з набагато більшої відстані. Згідно з новим дослідженням, ритуальний об’єкт походить з північно-східної Шотландії.

Пише УНН із посиланням на ВВС та видання Nature.

Деталі

Мегалітична пам'ятка Стоунхендж продовжує розкривати свої таємниці. Дослідники на крок наблизилися до розуміння того, як було створено знамените кам’яне коло. Наразі з’ясовано, що так званий Вівтарний камінь, який лежить рівно в центрі монумента, був доставлений на місце у південній Англії з північно-східного краю Шотландії.

Камінь був перевезений на відстань 700 кілометрів з північного сходу Шотландії майже 5 000 років тому

 – припускають дослідники.

Перевезти такий великий вантаж суходолом з Шотландії до південної Англії було б надзвичайно складно, що вказує на те, що, ймовірно, існував морський шлях уздовж британського узбережжя

- вважає співавтор дослідження Кріса Кіркланд.
Image

Він додає, що це означає існування торговельних мереж на великі відстані та більш розгалужених і досконалих рівнів соціальної організації, ніж вважалося раніше.

Довідка

Вівтарний камінь - один з найбільших каменів, використаних для побудови мегалітичної пам'ятки. Своєю назвою, ймовірно, завдячує археологу 17 століття, який вперше висловив припущення, що цей плоский камінь міг бути доісторичним вівтарем.

Монумент представляє собою товсту брилу: вага шість тонн, лежить у центрі кам'яного кола.

Археолог: самостійні пошуки артефактів на дні обмілілого водосховища - знецінюють їх27 червня 2023, 10:53 • 633274 перегляди

Будівництво Стоунхенджа почалося 5000 років тому. Протягом наступних двох тисячоліть відбувалися зміни та доповнення. Вважається, що більшість блакитних каменів були першими каменями, спорудженими на цьому місці.

Нагадаємо

Раніше УНН передавав, що у Британії двоє активістів розпилили помаранчеву фарбу на Стоунхендж.

Суд Великої Британії відхилив скаргу активістів на плани уряду щодо будівництва тунелю під об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Стоунхендж. 

Кіт Харінгтон визнає, що фінал "Гри престолів" був дуже поспішним і міг бути зроблений краще14 серпня 2024, 11:55 • 107700 переглядiв