Вареники з вишнями і солодкими шкварками: на Вінниччині відбувся фестиваль звичаїв та обрядів Поділля

Вареники з вишнями і солодкими шкварками: на Вінниччині відбувся фестиваль звичаїв та обрядів Поділля

Київ  •  УНН

16 жовтня 2024, 14:59  •  9626 перегляди

Read in English

У Немирові підтримав благодійного фонду "МХП-Громаді" відбувся фестиваль звичаїв та обрядів Поділля. Гості куштували традиційні страви, оглядали виставки народних виробів та насолоджувалися виступами творчих колективів.

Днями на Вінниччині відбувся ІІ-й багатожанровий фестиваль звичаїв та обрядів Поділля "Обжинки по-немирівськи", передає УНН.

Деталі

Захід відбувався у місті Немирів, в "Центрі культури та дозвілля". Гості фестивалю мали можливість ознайомитися зі світлицями з українськими традиційними стравами, які готують на Поділлі. І спробувати їх на смак. Мова, серед іншого, про страви з багатьох сіл Вінниччини, в тому числі і ті, які віднесені до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Зокрема, "годзя", яку готують у Немирові.

Були навіть вареники з вишнями із солодкими шкварками. Все можна було скуштувати за донат.

Image

Крім того, на фестивалі були представлені виставки традиційних дідухів та обрядових хлібів, старовинні предмети повсякденного вжитку та  вироби народних умільців: вишиті рушники, килими, картини, сорочки, вироби із соломи, маківки та інше.

Концертну частину фестивалю представили 20 співочих, музичних, хореографічних та театральних колективів закладів культури Немирівської громади, а також творчі колективи з Іллінеччини та Липовеччини.

Захід підтримав благодійний фонд "МХП-Громаді". Так, за словами керівника Групи соціального розвитку  Вінницького хабу Благодійного фонду "МХП-Громаді" Мар’яни Нарожної, збереження культурної спадщини в умовах повномасштабного вторгнення набуває нового значення, адже важливо відстоювати самоідентичність українців в різних сферах життя.

Підтримка культурних заходів дозволяє відродити матеріальну і нематеріальну спадщину українського народу, привернути увагу молодого покоління, яке в найближчому майбутньому будуватиме нову країну. При цьому важливо не забувати власні традиції, культуру та зберігати історичну пам’ять нашого народу

- пояснила вона.

У підсумку захід зібрав для потреб ЗСУ понад 12, 5 тис. грн.

Image

Довідка

"МХП–Громаді" – український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія – комплексний розвиток громад. Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування