ВАКС зняв електронний браслет зі ще одного фігуранта справи ексміністра Сольського

ВАКС зняв електронний браслет зі ще одного фігуранта справи ексміністра Сольського

Київ  •  УНН

9 вересня 2024, 11:37  •  65656 перегляди

Read in English

ВАКС зняв електронний браслет зі ще одного фігуранта справи ексміністра Сольського.

Вищий антикорупційний суд зняв електронний браслет зі ще одного фігуранта справи НАБУ проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського – його колишнього заступника Маркіяна Дмитрасевича, пише УНН.

Слідчий суддя ВАКС частково задовольнив клопотання прокурора і скасував обов’язок "носити електронний засіб контролю". Решту обов’язків, покладених на підозрюваного, суд залишив без змін.

Додамо

ВАКС ще у середині травня зняв електронний браслет з Миколи Сольського і поступово пом’якшує запобіжні заходи інших фігурантам справи.

Нагадаємо, слідство у справі триває вже 5 років, розумні терміни вичерпані, але НАБУ продовжує "тяганину" і планує тепер допит понад тисячі АТОвців, більшість з яких захищає країну на фронті.

АТОвці, своєю чергою, обурені діями НАБУ.

Як раніше повідомлялось, НАБУ звинуватило ексміністра Миколу Сольського у тому, що він вісім років тому сприяв ветеранам АТО у приватизації земельних ділянок у Сумській області. На думку детективів, ці землі були у користуванні Національної аграрної академії (НААН) і не могли бути приватизованими.

Проте версію детективів спростував Верховний Суд, який постановив відсутність прав НААН на ці землі, а також експерти, які дослідили історичну хронологію цих земель аж з 50-років минулого століття і також наголосили, що ці землі ніяк не могли потрапити в земельний банк НААН.

Імовірно, довгий час НААН міг користуватися землею, яку самозахопив і вважав її своєю. Про це свідчать зокрема матеріали деяких кримінальних проваджень, де співробітники НААН звинувачувалися у самозахопленні інкримінованих Сольському та ветеранам АТО земель. Ці землі НААН здавав у приховану оренду фермерам для вирощування їх врожаїв, хоча це прямо заборонено робити.

Тож наразі головна інтрига справи НАБУ проти ексміністра Сольського - чи зможуть детективи довести своє припущення, що землі дійсно перебували у користуванні НААН. Якщо не зможуть, а вірогідність велика  - ексміністр буде виправданий. Як, до речі, був виправданий і ексміністр Володимир Омелян. Його детективи звинувачували у зниженні портових зборів, що начебто призвело до втрат бюджету. Проте всі аргументи НАБУ, навіть ті, які були оголошені публічно - виявилися нікчемними у Вищому антикорупційному суді і не мали причинно-наслідкового звʼязку. Усі три інстанції суду постановили невинуватість Омеляна. Утім, детективи та прокурори САП, які мали наглядати за законністю дій детективів НАБУ, так і не принесли публічних вибачень ексміністру.