НАБУ планує допит АТОвців у рамках справи проти Сольського, не зважаючи на те, що більшість з них воює – директор бюро

НАБУ планує допит АТОвців у рамках справи проти Сольського, не зважаючи на те, що більшість з них воює – директор бюро

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 10:39  •  40792 перегляди

Read in English

НАБУ має намір допитати понад тисячу воїнів АТО у справі ексміністра Сольського, незважаючи на їх участь у бойових діях. Експертизи та рішення суду ставлять під сумнів обґрунтованість підозр НАБУ щодо незаконного заволодіння землею.

Детективи Національного антикорупційного бюро України планують допитати АТОвців у рамках розслідування кримінального провадження проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського, не зважаючи на те, що багато з них зараз захищають країну. Про це заявив директор НАБУ Семен Кривонос, пише УНН.

Контекст

Антикорупціонери з НАБУ та САП вже понад 5 років розслідують кримінальне провадження про нібито заволодіння землями у Сумській області. Попри те, що розумні терміни слідства вже закінчилися, детективи планують допитати ще понад тисячу воїнів АТО.

Детектив і старший групи прокурорів визначить, кого можуть допитати у даному кримінальному провадженні. Є план досудового розслідування і він буде досягнутий, у тому числі враховуючи ті обставини, які ви сказали

- зазначив Семен Кривонос на брифінгу за результатами роботи антикорупціонерів

Водночас він додав, що вважає, що детективи зібрали достатньо доказів для повідомлення про підозру ексміністру Сольському.

Зараз збираються докази для збирання обвинувального акту

- вказав директор НАБУ.

Однак, у суспільства наразі виникає багато запитань щодо обгрунтованості підозри ексміністру. За версією антикорупціонерів, вісім років тому Сольський (коли був адвокатом) організував схему, за якої землі НААН передали на приватизацію воїнам АТО. Натомість сторона захисту та самі АТОвці стверджують, що приватизована земля ніколи не належала НААН, а відтак претензії НАБУ - нікчемні, а процедура приватизації законна.

Аби встановити істину НАБУ необхідно довести, що вказана земля дійсно належала НААН. Проте рахунок поки 0:2 на користь Сольського. Першим вагомим фактором стало рішення Верховного суду України - судді дослідили, що інкриміновані Сольському землі дійсно ніколи не належали НААН.

Понад те, це підтвердив і науково-правовий висновок експертів. Експертиза засвідчила, що Сольський та інші підозрювані НАБУ не могли заволодіти землею Національної аграрної академії, оскільки ця земля не належала НААН.

Таким чином, головна інтрига всієї справи - чи зможуть довести детективи, що земля належала НААН. Адже, якщо НАБУ не доведе цей факт, тоді швидше за все справа розвалиться. Про це може свідчити й те, що детективи намагалися "злити" експертизу, яку самі ж і замовили, і яка, вочевидь, мала свідчити про невинуватість Сольського.