"Українська диверсія" на складі з пальним: у Міноборони Румунії спростували ще один російський фейк

"Українська диверсія" на складі з пальним: у Міноборони Румунії спростували ще один російський фейк

Київ  •  УНН

6 серпня 2024, 12:19  •  18909 перегляди

Read in English

Міноборони Румунії заперечило поширену російськими джерелами інформацію про підпал складу з пальним українськими біженцями. Відомство наголосило, що жодної пожежі на паливних складах у країні не було.

росіяни поширили в мережі фейк про підпал у Румунії складів з пальним, який нібито здійснили українські біженці. А втім, у Бухаресті заперечили й сам факт пожежі на складах і нібито причетність до цього українців. Про це пише УНН з посиланням на заяву Міноборони Румунії.

Деталі

У відомстві пояснюють, що відповідний фейк поширили пов’язані з РФ акаунти в Telegram, VK, YouTube та Reddit. Вони стверджували, що група невідомих підпалила склад з пальним у румунському місті Брагадіру.

Зазначається, що ці ж "джерела" стверджували, нібито на складі зберігалося пальне для Збройних сил України. Окрім того,в одному з Telegram-каналів "джерела" намагаються нав'язати думку, нібито склад підпалила група українських біженців, незадоволених зменшенням європейської підтримки України.

У румунському міністерстві  наголосили, що вся інформація про "інцидент", що поширюється цими каналами, є абсолютно неправдивою.

Опубліковане відео, на яке робиться посилання, не зняте в місті Брагадіру або в будь-якому іншому місці на території Румунії; румунська влада не повідомляла про пожежу на жодному з паливних складів на території нашої країни

- наголошують у Міноборони Румунії. 

Доповнення

Центр протидії дезінформації при РНБО підкреслив, що фейк поширюється з метою дезінформації та маніпуляції громадською думкою.

Його цілі можуть включати підрив довіри до України та її союзників, створення напруги між країнами, ілюстрування уявної загрози з боку українських біженців або партизан, а також підтримку наративів російської пропаганди

- кажуть в ЦПД. 

Нагадаємо

МЗС Молдови заперечило інформацію про плани видачі Україні чоловіків призовного віку. У відомстві назвали такі повідомлення частиною дезінформаційної кампанії проти Кишинева.