Новий штамп мавпячої віспи “mpox” поширюється в Конго

Новий штамп мавпячої віспи “mpox” поширюється в Конго

Київ  •  УНН

7 липня 2024, 13:27  •  19775 перегляди

Read in English

У Демократичній Республіці Конго з'явився новий, більш трансмісивний штам мавпячої віспи "mpox", що викликає занепокоєння щодо його подальшого поширення.

У ВООЗ висловлюють занепокоєння через поширення нового штаму мавпячої віспи "mpox" у Демократичній Республіці Конго. За попередніми даними ця мутація, передається між людьми легше, ніж інші відомі штами. Пише УНН з посиланням на The Hill.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ризик, пов'язаний з новим штамом "mpox" у Конго, вважається високим, оскільки штам, ймовірно, з'явився у вересні 2023 року.

Попри триваючі дослідження, відомо, що вірус має деякі особливості, що викликають занепокоєння.

Основна відмінність, полягає в тому, що існує стійка передача від людини до людини. Це триває вже кілька місяців, і це дійсно нове, що стосується клади І"

- сказала нова радниця з інфекційних захворювань «Лікарів без кордонів» Сільві Джонхір.

У ВООЗ зазначили, що штам клади I-походження має мутації, які свідчать про "адаптацію вірусу через циркуляцію серед людей". На відміну від COVID-19, вірус "mpox" не відомий тим, що швидко мутує.

Вільям Шаффнер, представник Національного фонду інфекційних захворювань, сказав, що "mpox" більше схожий на кір, для якого одного курсу вакцини зазвичай вистачає на все життя, з точки зору того, наскільки легко він мутує.

Звичайно, великого сплеску, великого спалаху "mpox", який ми спостерігаємо зараз, раніше не було зафіксовано. Спорадичні випадки, звичайно, були, але нічого подібного. Це дуже характерний спалах. Здається, що це не вірус, який легко мутує, але ми бачили те, що, я впевнений, є наслідком мутації

- сказав Шаффнер.

Смертність цієї хвороби на даний момент у східній частині Конго все ще досить низька.

На даний момент цей штам "mpox", обмежений Конго, хоча регіон, в якому він розташований, межує з Бурунді та Руандою, що надає можливість для зараження за межами країни.

Нагадаємо

Останнім часом в Україні дедалі частіше фіксуються випадки так званих "дитячих" інфекційних хвороб у дорослих, також почастішали випадки ботулізму та інфекційних гепатитів.