Філіппіни звинуватили Китай у небезпечних маневрах їхніх ВПС над спірним районом Південнокитайського моря – Reuters

Філіппіни звинуватили Китай у небезпечних маневрах їхніх ВПС над спірним районом Південнокитайського моря – Reuters

Київ  •  УНН

11 серпня 2024, 16:05  •  27416 перегляди

Read in English

Філіппіни і Китай обмінялися звинуваченнями після зіткнення їхніх літаків над спірною територією Південно-Китайського моря.

У суботу Філіппіни та Китай обмінялися обвинуваченнями після інциденту зі зіткненням їхніх літаків над спірною акваторією Південно-Китайського моря. Філіппінські збройні сили різко засудили "небезпечні та провокаційні маневри" китайських військово-повітряних сил, тоді як Народно-визвольна армія Китаю відповіла, стверджуючи, що її дії були професійними та відповідали закону.

Пише УНН з посиланням на Reuters.

У четвер вранці, під час звичайного патрулювання над мілиною Скарборо, два літаки ВПС Китаю виконали ризикований маневр та випустили сигнальні ракети на траєкторії польоту філіппінського літака, як зазначено у військовому комюніке.

Це поставило під загрозу життя нашого персоналу, який нещодавно проводив операції з морської безпеки в морських зонах Філіппін

- заявив командувач збройних сил Філіппін Ромео Браунер, додавши, що китайський літак втрутився в законні польоти і порушив міжнародне законодавство про авіаційну безпеку.

Командування Південного театру військових дій НВАК Китаю у суботу заявило, що філіппінський літак, незважаючи на неодноразові попередження від Китаю, продовжував незаконно втручатися в повітряний простір острова Хуаньян, порушивши навчальні заходи. За їхніми словами, військово-морські та військово-повітряні сили Китаю здійснили ідентифікацію, відстеження, попередження та примусове вигнання згідно з законом.

Операція на місці була професійною, відповідала нормам, була легітимною і законною

 - заявили в НВАК, закликавши Філіппіни припинити те, що вони назвали порушенням і провокацією.Філіппінські рибалки регулярно відвідують мілину Скарборо, яка є однією з ключових точок тривалого морського конфлікту з Китаєм.

У середу Пекін розгорнув бойовий патруль біля цієї мілини, яку в Китаї називають островом Хуаньян і яку вони захопили у 2012 році, тоді як у Манілі її називають Бахо де Масінлок.

Пекін претендує на майже всі води Південно-Китайського моря, якими проходить морська торгівля на суму понад 3 трильйони доларів США щороку, включаючи території, на які також претендують Філіппіни, В'єтнам, Індонезія, Малайзія і Бруней.

Китай не визнає рішення Постійної палати третейського суду в Гаазі, згідно з яким експансивні територіальні претензії Пекіна не мають юридичного підґрунтя з точки зору міжнародного права, винесеного у 2016 році.

Нагадаємо

Філіппіни та Китай досягли попередньої домовленості щодо місій поповнення запасів на Другій мілині Томаса.