Без каналізації, води та опалення: у ЄС розповіли, що очікує Україну взимку через постійні відключення світла

Без каналізації, води та опалення: у ЄС розповіли, що очікує Україну взимку через постійні відключення світла

Київ  •  УНН

18 серпня 2024, 16:15  •  27345 перегляди

Read in English

Кадрі Сімсон попередила про можливу гуманітарну катастрофу в Україні через атаки на енергосистему. Через втрату 9 ГВт потужності, взимку деякі міста можуть стати непридатними для життя через відсутність електрики та опалення.

Через російські атаки на енергетичну систему України, наступна зима може стати українців найбільшим випробуванням на європейському континенті з часів Другої світової війни. Про це в колонці для Financial Times заявила європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, передає УНН.

Деталі

Сімсон нагадала, що Україна через російські обстріли втратила 9 ГВт виробництва електроенергії. Це половина від тієї потужності, якої потребує Україна взимку.

Для розуміння така цифра еквівалентна піковому споживанню електроенергії в Португалії, країні з населенням понад 10 мільйонів.

Європейська посадовиця наголосила, що вже влітку у деяких містах українці мають доступ до електроенергії протягом кількох годин на день, що значно порушує їхнє повсякденне життя.

А втім, вона підкреслила, що тепла погода приховує найгірші варіанти розвитку подій. За словами Кадрі Сімсон, взимку електрики означає відсутність доступу до основних послуг: водяні насоси та каналізаційні мережі не працюватимуть, опалення буде відключено.

У Міненерго розповіли, що буде зі світлом взимку18 червня 2024, 19:38 • 94498 переглядiв

У морозні зимові температури деякі місця в Україні можуть просто стати непридатними для життя. Найбільше постраждають люди похилого віку, діти та незахищені верстви населення

- попередила європейська комісарка з питань енергетики. 

Вона також заявила, що подекуди можуть початись аварії на лініях електромереж, адже споживання критично зросте через велику кількість біженців і переселенців.

Ризик гуманітарної катастрофи високий

- наголосила Кадрі Сімсон

Нагадаємо

Генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко заявив, що взимку досить реально, що у споживачів буде світло 5-6 годин на добу. А втім, він визнав, що сценарій може покращитись, якщо в Україні зможуть відновити більше генерації.