13 серпня: Міжнародний день броненосця, Всесвітній день шульги

13 серпня: Міжнародний день броненосця, Всесвітній день шульги

Київ  •  УНН

13 серпня 2024, 03:11  •  19514 перегляди

Read in English

Ареалом проживання броненосців є Південна Америка. Вважається, що ці тварини жили ще за часів динозаврів, їх пращурами були гліптодонти. Броненосці - це єдині ссавці на планеті, тіло яких повністю вкрито твердим панциром.

Сьогодні, 13 серпня, зоозахисники та любителі дикої природи можуть долучитися до події, яка присвячена одній з найбільш унікальних тварин на нашій планеті – Міжнародного дня броненосця, пише УНН.

Ареалом проживання броненосців є Південна Америка, лише один вид мешкає у Північній Америці. Вважається, що броненосці жили ще за часів динозаврів, їх пращурами були гліптодонти. Довжина їхнього тіла перевищувала три метри, а вона сягала двох тон.

Нині довжина тіла броненосців не перевищує півтора метри, а вага – 90 кілограмів.

Броненосці – це єдині ссавці на планеті, тіло яких повністю вкрито твердим панциром. Але на цьому їхня унікальність не закінчується. Броненосці мають поганий зір, але вирізняються відмінним слухом та нюхом. Риючі у землі свої домівки, ці тварини можуть заримувати дихання на шість хвилин.

Через людські діяльність популяція броненосців скорочується, а гігантські броненосці, взагалі, опинилися на межі вимирання.

З 1992 року 13 серпня святкують Всесвітній день шульги.  

У середні віки людей, у яких основною була ліва, а не права рука вважали нащадками диявола. Їх піддавали гонінням, і навіть могли вбити.

У деяких країнах тривалий час ліворуких дітей насильно намагалися перевчити писати правою. Це викликало у дітей стрес, призводило до психічних проблем.

Нині близько 800 мільйонів жителів нашої планети ж шульгами. Це приблизно 10-15% від загальної кількості населення Землі.

При цьому, деякі вчені вважають що раніше шульгами могло бути близько половини населення Землі.

Чому люди народжуються або стають шульгами – до цього часу точно не встановлено. У першу чергу, виділяють генетичний фактор. Але також вважається, що дитина може стати шульгою і під впливом певних зовнішніх факторів.

За церковним календарем сьогодні день пам’яті преподобного Максима Ісповідника, який жив у Візантії в VІ-VІІ століттях.

Максим здобув гарну освіту мав високу посаду при дворі імператора. Однак, згодом вирішив відійти від мирського життя та прийняв чернечий постриг.

В той час точилася непримиренна боротьба між представниками різних течій християнства. Максима за його погляди арештували, жорстоко катували, а потім відправили у заслання,, де він і помер.

Іменини сьогодні святкують Максим, Костянтин, Олексій, Оксана.