Винищувачі F-16 навряд чи матимуть негайний вплив на поле бою в Україні – Washington Post

Винищувачі F-16 навряд чи матимуть негайний вплив на поле бою в Україні – Washington Post

Київ  •  УНН

28 липня 2024, 15:08  •  34473 перегляди

Read in English

Винищувачі F-16 прибудуть в Україну найближчими тижнями, але їх кількість буде недостатньою для суттєвого впливу на хід бойових дій. Літаки спочатку використовуватимуться переважно для зміцнення ППО, а не для наземних атак.

Винищувачі F-16 надійдуть в Україну вже протягом наступних кількох тижнів. Проте, як попереджають українські та західні офіційні особи, хоча ці літаки раніше вважались здатними змінити баланс сил, їх вплив на хід бойових дій може не бути миттєвим. Про це повідомляє Washington Post, пише УНН.

Незважаючи на надходження винищувачів F-16 в Україну протягом наступних тижнів, їхня кількість не здається достатньою для того, щоб вплинути на хід бойових дій, оскільки російські системи ППО мають здатність їх збивати. Очікується, що перші літаки F-16 будуть використовуватися переважно для зміцнення української протиповітряної оборони, зосереджуючись на перехопленні ракет, безпілотників і ворожих літаків, а не на здійсненні наземних атак біля лінії фронту.

Офіційні особи зазначили, що літаки, які надійдуть, спочатку не будуть діяти близько до фронтової лінії, що викликає сумніви щодо їхньої здатності стримувати ворожі атаки з повітря.

Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія обіцяли передати Україні 80 винищувачів F-16, проте більшість з них прибудуть лише через кілька років. Сполучені Штати, які дозволили передачу літаків від країн-союзників по НАТО минулого літа, самі не надали і не обіцяли жодного літака.

Кількість літаків, які отримає Київ цього року, не буде перевищувати одну ескадрилью, або близько 20 літаків, і тільки шість пілотів завершать навчання цього літа через обмеження та затримки в програмі.

Обмежена роль літаків F-16 підкреслює наростаючі розбіжності між Києвом та його західними союзниками. Американські чиновники довгий час стверджували, що F-16 навряд чи дадуть Україні значну перевагу через потужну російську ППО. У відповідь українські офіційні особи неодноразово висловлювали, що допомога з боку Заходу надходить занадто пізно і є недостатньою.

Нагадаємо

Нідерланди видали дозвіл на експорт 24 винищувачів F-16. Перші з них незабаром поставлять Україні. Лист про це опублікувала Палата представників.