У Польщі українця засудили до шести років за ґратами за шпигунство на користь рф

У Польщі українця засудили до шести років за ґратами за шпигунство на користь рф

Київ  •  УНН

26 вересня 2024, 16:44  •  15487 перегляди

Read in English

Громадянина України засуджено до 6 років ув'язнення та штрафу за шпигунство на користь РФ. Він брав участь у групі, яка збирала інформацію про допомогу Україні через польські транспортні вузли.

У четвер, 26 вересня, в Польщі суд засудив громадянина України до позбавлення волі та штрафу за участь в організованій групі, яка шпигувала на користь росії. Про це пише УНН з посиланням на PAP.

Деталі

Люблінський суд засудив Максима Л. до шести років позбавлення волі та штрафу в розмірі 15 тис. злотих за участь в організованій групі для вчинення злочинів проти Республіки Польща, шпигунство на користь рф та зберігання канабісу

Його спільник білорус отримав термін у 2 роки та 10 місяців і  10 тис. злотих.

Окрім того, підсудні також повинні сплатити по 5 тис. злотих до Фонду допомоги жертвам.

The Telegraph: розвідка Британії зосередиться на шпигунах з Росії, Китаю та Ірану2 червня 2024, 06:15 • 80383 перегляди

Суддя Мирослав Бжозовський, обґрунтовуючи ще неостаточний вирок, заявив, що участь підсудних у злочинному угрупованні не викликає сумнівів.

Це була організована злочинна група на чолі з невстановленим чоловіком на ім'я "Андрєй", метою якої був збір шпигунської інформації, яка використовувалася для визначення того, яка допомога і в якій кількості передається в Україну

– зазначив він.

Доповнення

Слідчі встановили, що фігуранти діяли у групі з січня по березень 2023 року з січня по березень 2023 року. Вони встановлювали відеореєстратори на життєво важливих транскордонних залізничних сполученнях, якими перевозили військову та гуманітарну допомогу в Україну.

До завдань групи також входило спостереження за морськими портами в Гдині, Гданську, аеропортом в Ясьонці та залізничним вокзалом у Ряшеві.

Прокуратура зазначила в обвинувальному акті, що члени групи контактували через сервіс миттєвих повідомлень Telegram з чоловіком, який представлявся "Андрєєм". 

Нагадаємо

У Румунії чоловіка заарештували за підозрою у шпигунських діях на користь росії. Він нібито спостерігав, фотографував і передавав інформацію про військові об'єкти в Румунії