Переговори про припинення вогню у секторі Гази призупинили до наступного тижня

Переговори про припинення вогню у секторі Гази призупинили до наступного тижня

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 21:29  •  5182 перегляди

Read in English

Переговори щодо припинення вогню в секторі Гази призупинено до наступного тижня. США внесли нову компромісну пропозицію, але між Ізраїлем та ХАМАСом залишаються принципові розбіжності щодо умов миру.

Переговори щодо припинення вогню в секторі Гази, які проходили у пʼятницю, 16 серпня, в столиці Катару місті Доха, було призупинено. Учасники переговорів зберуться наступного тижня. Про це повідомляє Reuters із посиланням на спільну заяву США, Катару і Єгипту, пише УНН.

Перемовини про припинення вогню у Газі, що тривають у Досі, в пʼятницю були поставлені на паузу, але переговорники домовилися зустрітися знову наступного тижня,

- йдеться у матеріалі.

Деталі

Зазначається, що США внесли нову компромісну пропозицію, яка дає змогу швидко втілити мирну угоду у разі її укладення.

"Посередники продовжать працювати над цією пропозицією впродовж наступних днів", - стверджує видання.

За словами представників Ізраїлю, їх команда повертається додому в пʼятницю, у понеділок премʼєр-міністр країни Біньямін Нетаньягу зустрінеться із держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Видання зауважує, що між Ізраїлем та ХАМАСом досі залишається кілька принципових розходжень, хоча загалом сторонам вдалося наблизити свої позиції.

Серед розходжень: наполягання Ізраїлю, що мир можливий лише за умови знищення ХАМАСу. Водночас ХАМАС наполягає, що погодиться лише на постійне, а не тимчасове припинення вогню,

- повідомляє агентство.

Також поки не було знайдено компромісу щодо кількості палестинських вʼязнів, яких звільнять в обмін на ізраїльських заручників; контролю за кордоном між Газою та Єгиптом і вільного пересування палестинців територією Гази.

Нагадаємо

Лідери США, Єгипту і Катару ініціювали термінові переговори між Ізраїлем та ХАМАС 15 серпня. Мета - укласти угоду про припинення вогню та звільнення заручників.