Байден вперше офіційно вибачиться за жорстокість у школах-інтернатах для індіанців

Байден вперше офіційно вибачиться за жорстокість у школах-інтернатах для індіанців

Київ  •  УНН

25 жовтня 2024, 07:58 • 13562 перегляди

Read in English

Президент США планує визнати звірства федерального уряду в індіанських школах-інтернатах протягом 1819-1970 років. Діти корінних американців зазнавали насильства та примусової асиміляції в понад 500 закладах.

Президент Джо Байден вибачиться перед індіанськими громадами за роль федерального уряду в зловживаннях індіанськими школами-інтернатами.

Пише УНН із посиланням на Axios.

У п'ятницю президент Байден офіційно вибачиться перед корінними громадами за роль уряду США у зловживаннях, скоєних у федеральних індіанських школах-інтернатах, які відвідували діти корінних американців після того, як їх насильно забрали з рідних домівок.

Акція має на меті визнати звірства, скоєні протягом 150 років політикою шкіл-інтернатів, яка прагнула культурної асиміляції рідних дітей.

"Система індіанських шкіл-інтернатів, якою керував федеральний уряд, була призначена для асиміляції корінних американців шляхом знищення їхньої культури, мови та корінної ідентичності за допомогою жорстких військових та асиміляційних методів", - ідеться у заяві Білого дому.

Довідка

Корінні школи-інтернати були засновані федеральним урядом між 1819 і 1970 роками, забираючи дітей із їхніх сімей. Мета полягала в тому, щоб знищити тубільну культуру, примусивши тубільних дітей асимілюватися до американського способу життя. У 19-му та 20-му століттях існувало понад п'ятсот таких закладів, багато з них керувалися церквами.

Image

Діти корінного населення зазнавали емоційного та фізичного насильства в школах, їх часто били та позбавляли їжі за те, що вони розмовляли рідною мовою. 

Корінні індіанці Канади виявили 40 нових дитячих безіменних могил21 квітня 2023, 19:07 • 1034688 переглядiв

За часів адміністрації Байдена Міністерство внутрішніх справ США розпочало перше федеральне розслідування системи інтернатів. Міністр внутрішніх справ Деб Хааланд, перша жінка з корінного населення, яка зайняла посаду в кабінеті, у 2023 році провела екскурсію під назвою "Шлях до зцілення", слухаючи розповіді тих, хто вижив.

Окрім розслідування, Міністерство внутрішніх справ розпочало проект усної історії, - ця ініціатива спрямована на збереження пам’яті та історії жертв, сприяння історичному відшкодуванню та усвідомленню наслідків цієї політики.

У Канаді готують план зі скорочення кількості постійних іммігрантів у країні24 жовтня 2024, 06:59 • 15234 перегляди