15 серпня: День археолога в Україні, Успіння Пресвятої Богородиці

15 серпня: День археолога в Україні, Успіння Пресвятої Богородиці

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 03:09  •  16593 перегляди

Read in English

За однією з версій, День археолога відзначали саме 15 серпня, тому що у цей день народилася відома вчена Тетяна Пассек, яка у 1934-1947 роках очолювала на території України Трипільську експедицію.

Сьогодні, 15 серпня, сьогодні усі любителі загадок історії в Україні можуть долучитися до святкування Дня археолога. До указу президента в 2008 році ця подія тривалий час була неофіційною, пише УНН.

За однією з версій, День археолога відзначали саме 15 серпня, тому що у цей день народилася відома вчена Тетяна Пассек, яка у 1934-1947 роках очолювала на території України Трипільську експедицію.

Археологія як дисципліна зародилася в Європі у XV – XVI століттях завдяки поширенню філософії гуманізму, яка високо цінувала мистецтво. Тоді заможні люди почали збирати колекції старовинних предметів та витворів мистецтва, в першу чергу періодів Стародавніх Греції та Риму.

На новий рівень археологічна наука наприкінці ХVІІІ століття. Під час вторгнення до Єгипту Наполеон Бонапарт привіз майже 200 вчених для того, що більш детально вивчити історію та культурну спадщину цієї древньої країни.

В 1822 році Жан-Франсуа Шампольйон розшифрував текст Розетського каменю, відкривши світу таємницю єгипетських ієрогліфів. Це відкриття поклало початок новій комплексній науці - єгиптології.

Стрімкому розвитку археології в XIX столітті сприяли відкриття в біології та геології. Британський геолог Чарльз Лайель створив нову систему уніформістської стратиграфії, завдяки якій археологи отримали надійну часову шкалу для датування знайдених артефактів.

Ключовим технологічним досягненням для археологів стала поява радіовуглецевого аналізу, теорію якого у 1949 році презентував американський вчений Уіллард Ліббі.

Завдяки радіовуглецевому аналізу вперше з’явилася можливість встановлювати точне датування для органічних знахідок.

Також сьогодні можна відсвяткувати Всесвітній день величі.

За задумом засновника події Патріка Бусінга, її мета полягає у відкриті та пропаганді величі в собі та інших людях. Також цей день э нагодою вшанувати людей, які допомогли нам позитивно змінити наше життя.

За церковним календарем сьогодні Успіння Пресвятої Богородиці - завершення земного життя Діви Марії, матері Ісуса Христа. Також сьогодні завершення Успенського посту.

Вважається, що Діва Марія померла у сні, а за три дні воскресла та піднялася на небеса.

Рішення про необхідність відзначення цієї події було прийнято на Ефеському соборі у 431 році.

У цей день треба сходити до церкви, помолитися за сімейне щастя і благополуччя, міцний шлюб та здоров’я дітей, адже Діва Марія є покровителькою матерів та вагітних жінок.

Іменини сьогодні святкують Марія, Олександр, Василь.