Укриття та системи оповіщення: як повномасштабна війна змінила підходи до будівництва шкіл та організації навчального процесу

Укриття та системи оповіщення: як повномасштабна війна змінила підходи до будівництва шкіл та організації навчального процесу

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 06:34  •  81767 перегляди

Read in English

Війна змінила вимоги до будівництва шкіл в Україні. Нові заклади обладнують укриттями, системами оповіщення та посиленою пожежною безпекою, що дозволяє повернути учнів до очного навчання.

З початку повномасштабного російського вторгнення було знищено більше ніж 200 шкіл, ще понад 1600 закладів середньої освіти були частково зруйновані внаслідок ворожих атак. Чимало школярів були змушені навчатися дистанційно. Але підготовку до нового навчального року ніхто не відміняв, а в Україні, попри складну ситуацію, триває відновлення пошкоджених шкіл, і навіть будівництво нових, пише УНН.

За оцінками Світового банку, на повноцінне відновлення усіх знищених ворогом закладів необхідно витратити близько 14 мільярдів доларів.

Минулого року за кошти державного бюджету, місцевих бюджетів, допомоги західних партнерів було відновлено понад 500 закладів освіти.

Щоправда, будівництво нових закладів освіти та відновлення, тих, що були пошкоджені російськими снарядами, ракетами та бомбами, тепер потребує більших капіталовкладень. Це викликано посиленням заходів безпеки, які закладені у нові державно-будівельні норми. Зокрема, мова йде про обов’язкову наявність сучасних укриттів, системи оповіщення про повітряну тривогу, модернізованих систем пожежної безпеки.

Частково, держава ці витрати компенсує. Так, минулого року на облаштування укриттів у школах з державного бюджету було виділено півтора мільярда гривень. Цього року на цілі заплановано 2,5 мільярди. На кінець минулого року майже 80% шкіл в Україні були забезпечені укриттями.

Однією з найбільш постраждалих областей стала Київська. Тут руйнувань зазнали 244 школи, садочки, заклади позашкільної та профтехосвіти.

Більше ніж 120 шкіл вже відновлено.  Щодо укриттів, то загалом у школах та садках Київщини наразі є 1285 сховищ. Станом на кінець липня ще 67 укриттів ремонтували, а ще в 4 освітніх закладах планують встановити модульні укриття. Це дозволить збільшити кількість місць в укриттях на понад 16 тисяч. 

На практиці це дозволить учням активніше відвідувати школу, і змінити дистанційну, або змішану форму навчання, на очну. А це дуже важливо в контексті якості освіти. Результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022 показують, що Україна має освітні втрати. Мінус 12 балів з математики, мінус 38 балів з читання і мінус 19 балів з природничих наук, якщо порівняти з результатами 2018 року.  На цьому тлі зусилля повернути учнів до шкіл набувають особливого значення. 

І на прикладі Київщини – цей процес, напередодні нового навчального року, виглядає доволі успішним. Наприклад. у Юрівському ліцеї Гатнянської громади відкрили укриття площею 725 кв.м, яке вміщує 700 людей одночасно. Тут навчаються 365 дітей — переважно з сіл Юрівка та Віта-Поштова. А у Броварському ліцеї №1 нещодавно відкрили сучасне протирадіаційне укриття. Воно розраховане на 250 осіб, обладнане усім необхідним: є генератор, санітарні вузли, медичний блок, кімната для зберігання продуктів, створено запаси води, встановлено сучасну вентиляційну систему. Також об’єкт адаптований для використання особами з інвалідністю.  

Image

Будуються і нові, сучасні школи. І вже з урахуванням безпекових вимог. 

Так, у Броварах завершують будівництво школи, яке було заплановане у 2017 році.

"Ще в 2017 році, в рамках реформи освіти, ми запланували зведення сучасної школи, де будуть навчатися діти 1-4 класів. Була виготовлена та погоджена проєктна документація. Роботи розпочалися у 2020 році", - пригадує мер Броварів Ігор Сапожко.

Зрозуміло, що коли російські окупанти стояли на околицях Броварів, роботи на об’єкті зупинилися. Згодом, довелося вносити зміни до проєкту та шукати додаткове фінансування.

Попри це, є сподівання, що школа вартістю майже 400 мільйонів буде закінчена до кінця цього року, і майже тисяча школярів розпочнуть навчання у новій будівлі.

"Треба ще облаштувати сучасне укриття, систему оповіщення, оновити систему протипожежного захисту. Сподіваюся, що всі роботи будуть завершені до початку 2025 року, і школа відкриє двері для перших учнів. Наразі, 80% внутрішніх робіт вже виконані. Школа розрахована на 960 учнів. Тут будуть просторі сучасні класи, спортивний та актовий зали, зони відпочинку. Одним словом, усе, що має бути у школі нового типу", - зазначає мер Броварів.

Такі школи дозволять не лише зробити процес навчання приємнішим та ефективнішим, але і убезпечать школярів від ворожих атак.