У ЦПД пояснили, як росія використовує ШІ та соцмережі в інформаційній війні

У ЦПД пояснили, як росія використовує ШІ та соцмережі в інформаційній війні

Київ  •  УНН

27 вересня 2024, 15:12  •  12466 перегляди

Read in English

Центр протидії дезінформації попереджає про небезпеку ШІ-зображень українських військових у соцмережах. Ці дописи можуть використовуватися росією для просування шкідливих наративів та шахрайства.

Згенеровані за допомогою штучного інтелекту картинки з нібито українськими військовими, які розповсюджують у соцмережах, містять ряд небезпек. Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації РНБО, пише УНН.

Деталі

В ЦПД зазначили, що в українському сегменті соцмереж шириться велика кількість дописів, які містять фото з явними ознаками генерації штучним інтелектом нібито українських військових, із закликами привітати їх чи то з днем народження, чи то з весіллям. Також є схожі дописи про врятованих тварин, дітей або літніх людей. 

Подібні публікації часто поширюються ботами, їхня мета – викликати емоції та заохотити людей відреагувати. Таким чином ці світлини отримують тисячі взаємодій від реальних користувачів, що сприяє швидкому просуванню сторінок. 

Ці сторінки у соцмережах може використати росія в інформаційній війні проти України. Зокрема, на сторінках з ШІ-зображеннями збирається велика аудиторія, яка не надто критично ставиться до побаченого у мережі та сприйнятлива до інформаційних маніпуляцій. Таким чином ворог отримує майданчик для просування небезпечних для України наративів

- йдеться у повідомленні. 

Ще одна загроза таких дописів полягає і в тому, що вони можуть використовуватися для шахрайства, адже часто містять шкідливі посилання, замасковані, наприклад, під петицію, яку необхідно підписати.

Нагадаємо

За даними Головного управління розвідки МО України, кремль проводить у соцмережах цілеспрямовану пропагандистську кампанію, поширюючі ролики на яких нібито українські чоловіки відпочивають за кордоном.

Пропаганда рф просуває маніпуляції про "щасливу окупацію" Херсонщини - ЦПД4 вересня 2024, 14:37 • 30439 переглядiв