Цифровий реєстр нерухомої культурної спадщини, куди увійшло більше 105 тисяч об'єктів, запрацює з 1 січня

Цифровий реєстр нерухомої культурної спадщини, куди увійшло більше 105 тисяч об'єктів, запрацює з 1 січня

Київ  •  УНН

29 листопада 2023, 16:44  •  23160 перегляди

Система дозволить сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини України.

В Україні завершують розробку Інформаційно-комунікаційну системи обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України "Державний реєстр нерухомих пам’яток України", або єПам’ятка. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, передає УНН.

Деталі

Система дозволить сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини України, зокрема й ті, що зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях.

У Мінкульті заявляють, що впровадження реєстру, який стане обов'язковим для держорганів влади, перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних частинах міст, у тому числі під час відбудови після війни, а також оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління.

Запуск єПамʼятки впорядкує процес охорони культурних памʼяток в Україні та зробить його прозорим. Доступ до інформації стане більш зрозумілим, простим і відкритим для тих людей. Нині розробка інформаційної системи "Державний реєстр нерухомих пам’яток України" перебуває на фінальній стадії реалізації. Вже з 1 січня для більшості користувачів ми зможемо продемонструвати цю інформаційну систему

– сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв під час презентації цифрового реєстру.

До реєстру вже внесено 105 532 об’єкти культурної спадщини у галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки і техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва. Фактично реєстр став переліком об’єктів культурної спадщини, які перебувають під охороною держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будинок з комахами" Марії Станіславської внесли до Держреєстру нерухомих пам’яток України – МКІП