Супрун хоче, аби українці не їли бутерброди з ковбасою
Київ • УНН
КИЇВ. 3 лютого. УНН. Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун запевняє, що бутерброди з маслом і ковбасою - їжа нездорова, некорисна і досить дорога. Проте, на її думку, альтернатива є - це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця, передає УНН.
"Хліб, масло, ковбаса. Звичний для багатьох сніданок, перекус, обід, підвечірок чи вечеря. Втім, такий бутерброд — їжа нездорова, некорисна і досить дорога", - написала Супрун.
Вона наголосила, що "ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути — нездорова усім".
"В ній також багато солі...
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун закликала українців до піших прогулянок
Це процесоване м’ясо — глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. Нітрити додають до ковбасних виробів, аби вони мали рожевий колір. Бензпірен потрапляє в ковбасу при копченні, і надає їй характерного запаху і канцерогенних властивостей.
Регулярне надмірне споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової.
Тому радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко", - написала Супрун.
Проте вона додала, що канапка, бутерброд, сандвіч — це дійсно зручно.
"Тому якщо ви звикли до такої їжі і не хочете відмовлятися, намагайтеся частіше обирайте здоровіші варіанти:
Споживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб — в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун підтримала легалізацію медичного канабісу
Ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку.
Додавайте овочі, яблука, зелень і коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.
Іншими “намазками” можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала", - написала вона.
За її словами, здорова альтернатива ковбасі — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця.
"Все ці варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу, та підійдуть всій родині", - вважає Супрун.
Раніше Супрун заборонила їсти грейпфрути при прийомі антидепресантів.