Супрун заборонила їсти грейпфрути при прийомі антидепресантів
Київ • УНН
КИЇВ. 23 січня. УНН. Вживання цитрусових під час прийому ліків дає побічні ефекти. Про це написала на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, передає УНН.
“Речовини, що містяться в грейпфрутах та їм подібних, містять сполуки, які обмежують дію ліків в організмі. Препарати майже безперешкодно потрапляють в кров і їх концентрація стає завеликою — немов прийняли не одну пігулку, а 3 чи навіть сім. Тому деякі ліки в поєднанні із грейпфрутовим соком або навіть грейпфрутом, який ви з’їсте потім, дають побічні ефекти”, — написала Уляна Супрун.
За словами в.о. міністра охорони здоров’я наразі відомо про щонайменше 85 препаратів. Всіх їх об’єднує пероральний прийом та низька біодоступність.
Побічні ефекти можуть виникнути під час прийому таких груп ліків: препарати для зниження холестерину (статини), для регуляції тиску, регуляції ритму серцебиття, протиінфекційні препарати, в тому числі еритроміцин, більшість антидепресантів і препаратів для зниження тривожності, антикоагулянти, знеболювальні, та ліки для подолання еректильної дисфункції.
Як повідомляв УНН, Уляна Супрун заявила, що не обов’язково споживати чорну ікру, тому що поживні вітаміни та мікроелементи можна знайти в інших продуктах.