рф ініціювала розмову з Україною щодо обміну полонених з курської області - Лубінець

рф ініціювала розмову з Україною щодо обміну полонених з курської області - Лубінець

Київ  •  УНН

14 серпня 2024, 19:24  •  38236 перегляди

Read in English

Омбудсмен Лубінець повідомив про розмову з російською стороною щодо обміну полоненими після наступу ЗСУ в курській області. Україна готова продовжувати обмінні процеси, пріоритетом є важкопоранені та жінки.

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець провів розмову із російською омбудсменкою тетяною москальковою з приводу обміну полоненими на тлі наступу ЗСУ в курській області. Про це Омбудсмен повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає УНН.

Щодо комунікації з російською стороною. Я можу сказати за себе. Так, була ініціативна розмова з боку російської контрвізаві щодо цього питання. Я дуже сподіваюся, що, незважаючи на публічні заяви російських ЗМІ, що росіяни нібито прийняли рішення призупинити якісь обміни… У нас зараз обмін інформацією відбувається. Я також інформую МКЧХ і ООН, що права російських військовополонених захищаються, ми моніторимо цю ситуацію і в будь-який час Україна готова продовжувати обмінні процеси на підставі Женевської конвенції. Знову ж таки у нас є пріоритетні категорії, які ми готові обмінювати. У першу чергу це важкопоранені, друге - це українські жінки, і в третю чергу - всі ті, хто залишається в полоні,

- зазначив Лубінець.

Він також додав, що наступ українських Сил оборони в курській області змусив рф змінити позицію у питанні обміну полоненими.

Омбудсмен: на нараді у Зеленського по курській області обговорили доступ представників МКЧХ та ООН14 серпня 2024, 13:00 • 33070 переглядiв