Підвищення податків в Україні може призвести до ще більшої релокації підприємців за кордон – нардеп

Підвищення податків в Україні може призвести до ще більшої релокації підприємців за кордон – нардеп

Київ  •  УНН

25 липня 2024, 06:34  •  54058 перегляди

Read in English

Нардеп Ніна Южаніна вважає, що запропоноване урядом підвищення податків може спричинити релокацію українських підприємців за кордон. Вона пропонує спочатку переглянути видаткову частину бюджету.

Підвищення податків, яке запропонував уряд, може призвести до того, що українські підприємці релокуються за кордон, а ефект додаткових надходжень до бюджету буде тимчасовим. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловила член комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Деталі

Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за деякими операціями до 30%. Гетманцев підтримав таку урядову ініціативу, зазначивши, що інших варіантів, ніж погодитись на пропозицію Кабміну підвищити окремі податки (військовий збір, акцизи, зокрема, на паливо і тютюн), збільшити відповідну податкову базу, а також розмістити більше ОВДП, що також може передбачати емісію НБУ, не бачить.

"Так це погане рішення, яке стримуватиме економічне відновлення, зростання доходів громадян і потенційно нестиме ризики для макрофінансової стабільності. Утім іншого шляху, ніж закрити розрив у військових зараз не має, бо вже за декілька місяців ми зіткнемось із значним дефіцитом коштів на поточне утримання війська, що почне різко поглиблюватись під кінець року", - написав Гетманцев.

Звісно, ми лише починаємо обговорювати… але попереду буде жорсткий діалог і саме тому, що "викатили" цей проєкт закону не обговоривши навіть з членами (податкового – ред.) комітету, не почувши пропозиції видавати такий сирий проєкт, який просто сколихне усю країну для того, щоб підприємці зараз приймали рішення і далі продовжували переміщуватися вже не на Захід, а на східну Європу, вибачте, це непродуманий вчинок і не продумана політика. Думаю, що більше буде негативу ніж позитиву. Можливо, в якійсь короткостроковій перспективі, якісь додаткові надходження будуть, але вони поглинуться потім в тіньовій економіці, в тому, що бізнес буде скорочуватися

- зазначила Южаніна.

Вона додала, що законопроєкт про підвищення податків можна розділити на декілька блоків. "Що стосується адміністрування і надання додаткових повноважень та вимог для бізнесу в податковій, очевидно, що таке право перебільшує взагалі державний контроль в Україні. І другий блок – це що стосується податків, які до кінця, очевидно, ні Мінекономіки, ні голова профільного комітету не продумали, це точно стосується, наприклад, 1% з обігу для підприємств на загальній і спрощеній системі оподаткування", - зазначила Южаніна.

За її словами, після запровадження цього податку українські виробники порівняно з імпортерами і виробниками імпортних товарів будуть не конкурентні, тому що 1% від обігу повинні будуть платити і продавці сировини, і переробники, а потім ще і продавці готового товару. "Тобто взагалі це буде не 1%, а мінімум 3%. А по імпортному товару додасться тільки 1%", - зазначила Южаніна.

Нардеп додала, що слід також уважно вивчити питання підняття ставки військового збору на товари, якими можна не користуватися під час війни. На прикладі автомобілів Южаніна зазначила, що поки не зрозуміло стосуватиметься підняття відсоткової ставки військового збору тільки нових автівок чи і вживаних і про яку саме першу реєстрацію йде мова.

Водночас, за її словами, законопроєкт не передбачає, що кошти, отримані від військового збору, повинні йти у спеціальний фонд держбюджету.

Южаніна переконана, що перед тим як підвищувати податки, спочатку слід було б проаналізувати видаткову частину державного бюджету на 2024 рік і забрати із неї кошти, які там знаходяться "про всяк випадок". Це, за її словами, дозволило б залучити додатково близько 100 млрд грн.

Чи можна було шукати інші варіанти (наповнення бюджету – ред.) – звісно можна. Ви подивіться – скільки "зашито" у видатковій частині державного бюджету витрат, які взагалі… це специфіка формування нашого державного бюджету – "про всяк випадок" там знаходяться (кошти – ред.), вони можуть бути використані, а можуть бути не використані. Вже пройшло пів року – ми можемо подивитися, що у нас не вистачало ресурсів на величезну суму видатків. Тому давайте спочатку проревізуємо видаткову частину – там буде десь до 100 млрд грн, а потім будемо говорити як далі рухатися

- запропонувала член податкового комітету Ради.

Додамо

Законопроєкт, який передбачає підвищення податків розкритикував раніше заступник голови податкового комітету парламенту Ярослав Железняк. За його словами, не зрозуміло, чому пропонуються такі зміни оподаткування та на яких розрахунках вони ґрунтуються. 

Нагадаємо

Гетманцев неодноразово озвучував ідею підвищення податків в Україні. На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка, ліквідація податкової та митниці і переведення економіки на воєнні рейки може бути альтернативою ідеї Гетманцева про підвищення податків задля закриття бюджетної діри.