Навіть при нульовій температурі відключення світла будуть – експерт про необхідність ОСББ та ЖБК долучатися до програм компенсацій електрогенераторів

Навіть при нульовій температурі відключення світла будуть – експерт про необхідність ОСББ та ЖБК долучатися до програм компенсацій електрогенераторів

Київ  •  УНН

12 серпня 2024, 14:12  •  41093 перегляди

Read in English

Енергетичний експерт радить мешканцям багатоквартирних будинків придбати генератори через неминучі відключення світла. Навіть при нульовій температурі очікуються стабілізаційні вимкнення для 2-3 черг впродовж опалювального сезону.

Мешканці багатоквартирних будинків повинні визначитися зі своїми фінансовими можливостями та підібрати оптимальний варіант придбання електрогенераторів або інших альтернативних джерел електропостачання. Адже навіть при нульовій температурі відключень світла не уникнути. Про розповів енергетичний експерт Геннадій Рябцев, коментуючи УНН необхідність залучення ОСББ та ЖБК програм часткових компенсацій за купівлю таких пристроїв.

Деталі

За словами енергетичного експерта, люди повинні чітко розрахувати витрати та врахувати усі моменти щодо подальшої експлуатації.

"Щодо генераторів – варто розуміти, що вони повинні експлуатуватися у необхідних для цього умовах. Тобто, їх не можна виставляти під дощ чи снігопад, вони мають бути встановлені під дахом, при чому так, щоб їх не заливало водою. Їх не можна встановлювати у приміщенні, і при цьому їх мають експлуатувати так, щоб вони не були під відкритим небом, особливо взимку.

Перед тим як купувати відповідні пристрої, потрібно розрахувати витрати і визначити, скільки потрібно буде коштів для того, щоб нормально їх експлуатувати", - зазначив Геннадій Рябцев.

На його думку, навіть при нульовій температурі локальних відключень світла не уникнути.

"Прогнози достатньо визначені: нестача 4-5 гігаватів потужності означає наявність і дію графіків стабілізаційних вимкнень для трьох-чотирьох черг впродовж опалювального сезону, чотири черги - коли буде низька температура, дві-три черги - коли буде температура в районі нуля", - додає експерт.

Додатково

УНН вже писав про переваги та недоліки різноманітних різних систем автономного енергозабезпечення, їх вартість та суми компенсацій з міських бюджетів на їх придбання в рамках відповідних програм, які успішно діють не лише в обласних центрах, але й у невеликих містах.

Зокрема, у Броварах на ці цілі з кінця 2022 року було виділено майже два мільйони гривень.

"Відповідна програма діє у нашому місті з кінця 2022 року і до неї долучилися вже близько тридцяти броварських ОСББ та ЖБК (Житлово-будівельного кооперативу - ред.), деякі неодноразово. На компенсації місто виділило майже два мільйони гривень. Для того, щоб отримати компенсацію за встановлений генератор керівництво ОСББ або ЖБК має звернутися до міського Управління житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту. Заявку розглядає комісія, визначає суму компенсації та виносить рішення за засідання виконкому", - розповів міський голова Броварів Ігор Сапожко.