Курська АЕС може загрожувати Україні та іншим країнам - Держатом

Курська АЕС може загрожувати Україні та іншим країнам - Держатом

Київ  •  УНН

5 вересня 2024, 13:46  •  10955 перегляди

Read in English

Голова Держатомрегулювання заявив, що реактори РБМК на Курській АЕС несуть загрозу через відсутність контайнмента та інші недоліки. Добові викиди радіоактивності в 100 разів вищі, ніж на українських АЕС.

Енергоблоки типу РБМК (реактор великої канальної потужності), які функціонують на Курській АЕС, в міру наявності низки недоліків можуть нести загрозу для інших країн.

Про це розповів голова Держатомрегулювання Олег Коріков під час брифінгу, передає УНН.

Деталі

Україна – не росія, і ніколи не вдасться до ядерного шантажу. Це головне. Скоріше, ми можемо говорити навпаки, що це Курська АЕС загрожує Україні та іншим країнам. Всі заяви росії про загрози Курської атомної електростанції з боку України – це ІПСО і брехливі фейки росії, що мають на меті приховати свої доісторичні технології, які самі по собі фактично є загрозою. Блоки радянського дизайну типу реактори РБМК експлуатувалися лише на території трьох колишні республік СРСР: Україна, росія, Литва. (...) Серед головних недоліків реакторів РБМК Курської АЕС з точки зору ядерної та радіаційної безпеки – відсутність контайнмента, герметичної оболонки навколо реакторної установки. Це важливий елемент захисту на шляху розповсюдження радіоактивності в навколишнє середовище. Також немає двох систем захисту, які діють за різними фізичними принципами лише захист через введення борних стрижнів

- сказав Коріков.

Він додав, що добова норма викидів радіоактивності в атмосферу на реакторах РБМК, які експлуатуються на Курській АЕС в 100 разів більша ніж на енергоблоках ВВЕР, які експлуатуються в Україні.

Нагадаємо

У рф обмежили в’їзд до міста Курчатов, де розташовується Курська АЕС, через нібито спроби ЗСУ проникнути до міста.