$42.060.13
49.000.23
Графіки відключень електроенергії

Запоріжани частіше труяться продуктами з легальних ринків, ніж зі стихійних

Київ • УНН

 • 6536 перегляди

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Протягом минулого тижня з 5 по 11 листопада поточного року в Запорізькій області з підозрою на захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулись 155 особи. Такі дані наводить ДУ “Запорізький обласний центр МОЗ України”, передає УНН.

Запоріжани частіше труяться продуктами з легальних ринків, ніж зі стихійних

Показник захворюваності становив 8,6 на 100 тисяч населення.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі становить 95,5%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на м’ясну продукцію — 28,9 %; молочну продукцію — 23,4%; рибну продукцію — 13,5%.

За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках становить 15,6%, узаконених ринках — 21,9%.

У 62,5% випадків захворювання на ГКІ пов’язані з вживанням продуктів, страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.

Нагадаємо, за даними експертів, недобросовісних виробників харчових продуктів до відповідальності майже не притягають.

Загалом в Україні кількість отруєнь неякісними харчами у порівнянні з минулим роком зросла у два рази. 

За словами С.Тригубенка, причина збільшення випадків харчових отруєнь у різних регіонах України полягає у відсутності державного та ефективного контролю за якістю продуктів харчування на всіх рівнях.