Є велика потреба в фізичній реабілітації - у Броварській міськраді розповіли про основні проблеми, з якими стикаються ветерани російсько-української війни

Є велика потреба в фізичній реабілітації - у Броварській міськраді розповіли про основні проблеми, з якими стикаються ветерани російсько-української війни

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 14:00  •  49335 перегляди

Read in English

Реабілітація, допомога з житлом: як в Броварській громаді турбуються про учасників російсько-української війни.

Реабілітація після поранень, допомога з житлом та працевлаштуванням – далеко не повний перелік проблемних питань, які турбують ветеранів російсько-української війни. Як їх вирішують у Броварській громаді, розповіла начальник відділу з питань ветеранської політики Управління соцзахисту Броварської міськради Марина Кісліцина в коментарі УНН.

Деталі

Нині у Броварській громаді нараховується до двох тисяч ветеранів. З них 278 осіб з інвалідністю – учасників АТО/ООС та повномасштабної війни.

Марина Кісліцина зазначає, що міська влада намагається надавати максимальну підтримку військовослужбовцям та їхнім родинам.

"У нас в місті діє відповідна програма. Ми при мобілізації виплачуємо десять тисяч гривень, при пораненні та контузії теж виплачуємо десять тисяч. Якщо складне поранення, то надаємо додаткові кошти. Допомагаємо родинам загиблих захисників України: надаємо матеріальну допомогу на поховання та встановлення пам’ятника.

Найчастіше ветерани звертаються до нас по питанню житла. Якщо люди потребують поліпшення житлових умов, то вони стають на облік. Цього року в рамках реалізації відповідної державної програми Броварська міська рада отримала 39 мільйонів гривень субвенції з державного бюджету на житло для інвалідів війни.

Є велика потреба в фізичній реабілітації ветеранів. Для цього у нас передбачено безкоштовне відвідування двох басейнів. Один з них облаштований спеціальним підйомником, і ним можуть користуватися ветерани, які через поранення не можуть пересуватися.

Щодо працевлаштування ветеранів, то у межах програми професійної адаптації у нас зараз на черзі 15 осіб. Така невелика кількість людей пояснюється тим, що значна кількість ветеранів, людей, які отримали поранення на війні, офіційно все ще рахуються військовослужбовцями", - розповіла Марина Кісліцина.

Найближчим часом у Броварах планується відкриття ветеранського хабу. Як зазначає Марина Кісліцина, він має стати своєрідним сервісним центром для ветеранів.

"Як ми це для себе бачимо, там будуть відповідні фахівці з різних структур і управлінь Броварської міської ради, щоб ветеран на місці міг заповнити анкету, де зазначить свої потреби, потім ця анкета буде передана до відповідного органу для її опрацювання. Тобто це така точка входу ветерана, і точка його виходу уже із отриманою послугою. Окрім цього, в хабі ветерани зможуть отримати кваліфіковану психологічну та юридичну допомогу", - додала Марина Кісліцина.