Всесвітній день каліграфії, Міжнародний день ящірки, День зведення татуювання. Що ще можна відзначити 14 серпня

Всесвітній день каліграфії, Міжнародний день ящірки, День зведення татуювання. Що ще можна відзначити 14 серпня

Київ  •  УНН

14 серпня 2024, 03:03  •  13819 перегляди

Read in English

Каліграфія зародилася практично одночасно з писемністю понад п’ять тисяч років тому на території Месопотамії. Мистецтво каліграфії поєднує в собі стародавні традиції, що розвивалися протягом тисячоліть в різних культурах.

Сьогодні, у другу неділю, серпня усі бажаючи можуть долучитися до святкування Всесвітнього дня каліграфії, пише УНН.

Каліграфія – це мистецтво писати розбірливим, гарним і чітким почерком.

Каліграфія зародилася практично одночасно з писемністю понад п’ять тисяч років тому на території Месопотамії. Перші згадки про каліграфію у Китаї датуються другим тисячоліттям до нашої ери. У Європі каліграфія почала розвиватися на основі латинської абетки, а її розквіт припав на Середньовіччя, адже тоді робилося багато рукописних копій Біблії та інших християнських текстів.

Мистецтво каліграфії поєднує в собі стародавні традиції, що розвивалися протягом тисячоліть в різних культурах. На сьогодні виділяють багато різновидів цього письмового мистецтва: західноєвропейська, азійська, китайська, японська, ісламська тощо. Формування кожної з них має величезний вплив на розвиток каліграфії загалом.

Зоозахисники та любителі дикої природи 14 серпня можуть долучитися до заходів з нагоди Міжнародного дня ящірки.

Ящірки є однією з найбільших за чисельністю груп наземних хребетних. На сьогодні відомо більше ніж шість тисяч видів цих плазунів. Ящірки можуть жити в землі, на деревах, скелях, поруч з водоймами.

Найбільшою ящіркою вважається комодський варан, який у довжину може сягати трьох метрів, а важити до 140 кілограмів. Але є і карликові види. Зокрема, круглопалий гекон, який важить не більше 200 грамів, а його довжина не перевищує 1,5 сантиметра.

Ящірки відіграють важливу роль у тих екосистемах, де вони живуть. Багато видів ящірок нині перебувають на межі зникнення через людську діяльність.

Також 14 серпня – це День зведення татуювання.

Ця дата обрана не випадково. День зведення татуювання встановлений рівно через місяць після Дня татуювання, та через півроку після Дня Святого Валентина, коли багато людей на емоціях роблять собі татуювання, але досить швидко починають про це жалкувати.

Мільйони користувачів месенджеру Telegram 14 серпня можуть відсвяткувати його День народженння. Саме цього дня у 2013 році він був запущений для користувачів смартофонів. А вже за тиждень цей додаток могли скачати і користувачі айфонів.

За церковним календарем сьогодні День перенесення мощів святого преподобного Теодосія Печерського.

Теодосій жив у ХІ столітті, був проповідником, богословом, одним із засновників чернецтва в Київській Русі. Після смерті його поховали у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Через 17 років його чудодійні мощі перенесли до Успенського собору.

Іменини 14 серпня святкують Федір, Володимир, Аркадій, Василь, Євдокія.