Великий піст починається 18 березня: правила та заборони

Великий піст починається 18 березня: правила та заборони

Київ  •  УНН

 • 100539 перегляди

Read in English

Великий піст, основний період утримання для православних і греко-католиків, починається 18 березня і триває 48 днів до Великодня, з особливими правилами і заборонами щодо посту і духовних практик.

У понеділок, 18 березня, у православних та греко-католиків починається головний період утримання – Великий піст, що триватиме до Великодня.

УНН зібрав для вас головну інформацію щодо цього періоду.

Скільки триватиме Великий піст

Великий піст триває 7 тижнів та завершується на Великдень. Загалом Великий піст триває 48 днів. Великий піст був встановлений Церквою у пам'ять про поневіряння Сина Божого пустелею. Він протягом 40 днів відмовляв собі у спокусі, не споживав в їжу м'ясні страви, не веселився і не розважався.

Етапи Великого посту

• Перший день Великоднього посту носить назву Чистий понеділок, а весь перший тиждень називають Чистою седмицею.

• Другий тиждень посту називають Друга седмиця.

• Третій та четвертий тижні в Церкві називають Хрестопоклонними.

• П'ятий тиждень називають Похвальною седмицею.

• Шостий тиждень завершується Вербною неділею.

• Сьомий тиждень, що завершується Великоднем, називають Страсною седмицею.

Image

Духовні традиції

Церква наголошує, що головне у період посту – духовне очищення, для цього:

• Слід більше молитися та читати Святе Письмо;

• Частіше відвідувати церкву;

• Каятися;

• Очистити свої думки;

• Робити добро та приділити час близьким.

Що можна їсти у період Великого посту

За загальним правилом дозволяється вживання рослинної їжі та інколи риби. Але кожен день посту має свої особливості.

Вважається, що у перший день посту слід взагалі відмовитися від будь-яої їжі. Далі з вівторка по п’ятницю дозволяється тільки їжа, що не пройшла термічну обробку, олія та жири – виключаються. У першу суботу та неділю дозволяється гаряча їжа, заправлена олією.

Image

Далі протягом другого-шостого тижнів харчування відбувається за наступним принципом:

• Понеділок, середа, п'ятниця – сухоїдіння;

• Вівторок, четвер - гаряча їжа без олії (страви на воді, без додавання олії та інших жирів);

• Субота та неділя - гаряча їжа з олією.

Сьомий тиждень найсуворіший – з понеділка по четвер, передбачене сухоїдіння, а в п’ятницю – повна відмова від їжі.

Однак, на стільки суворів обмеження передбачені в першу чергу для монашої братії. Мирянам ж важливо зважати на свій стан здоров’я та першочергово дотримуватися духовних вимог посту.

Кому можна не дотримуватися харчових обмежень під час посту

Дозволено не дотримуватися посту:

  • діти віком до 14 років;
  • вагітні жінки та ті, хто годують груддю;
  • люди літнього віку;
  • люди, які страждають на хронічні захворювання та потребують спеціального харчування або медикаментозної терапії;
  • люди, які зайняті важкою фізичною працею.

Також посту можуть не дотримуватися подорожуючі.

Пам’ятайте, що будь-яке різке обмеження у харчуванні або різка зміна харчових звичок можуть нанести шкоду організму, а тому підходьте до питання дотримання посту виважено.

Весняний гіповітаміноз: симптоми та профілактика7 бер. 2024, 11:59 • 123658 переглядiв