Вчені виявили зв'язок між депресією та підвищеною температурою тіла

Вчені виявили зв'язок між депресією та підвищеною температурою тіла

Київ  •  УНН

22 жовтня 2024, 00:49 • 14762 перегляди

Read in English

Дослідження Каліфорнійського університету підтвердило зв'язок між симптомами депресії та підвищеною температурою тіла. Вчені припускають, що нагрівання тіла може позитивно впливати на психічний стан.

Учені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско провели дослідження, яке підтвердило зв’язок між депресією та підвищеною температурою тіла. Про це повідомляє МОЗ України, передає УНН.

Деталі

Одна з авторок дослідження Психіатр Ешлі Мейсон зазначила: "Наскільки нам відомо, це найбільше на сьогодні дослідження, присвячене вивченню зв'язку між симптомами депресії та температурою тіла". В учасників дослідження оцінювали температуру як за відчуттями, так і за допомогою портативних датчиків.

Результати показали, що з підвищенням серйозності симптомів депресії середня температура тіла також зростала. Однак вчені підкреслюють, що ще потрібно з’ясувати, чи депресія призводить до підвищення температури, чи навпаки  - температура впливає на психічний стан.

Дослідники припускають, що зв’язок може бути зумовлений метаболічними процесами, які виробляють додаткове тепло, або ж неналежною роботою механізмів охолодження організму. Також можливі спільні причини, такі як стрес чи запалення, які можуть впливати на обидва аспекти.

Попередні дослідження вказують на позитивний вплив гідромасажних ванн і саун на симптоми депресії, хоча й у невеликих групах. Можливо, процес самоохолодження через потовиділення позитивно позначається на психічному стані.

Оскільки приблизно 5% людей у світі страждають від депресії, це дослідження стає ще більш актуальним. Вчені припускають, що нагрівання тіла може призводити до тривалішого зниження його температури в порівнянні з прямими методами охолодження.

Депресія - це поширений психічний розлад, який триває не менше двох тижнів і характеризується порушенням сну, апетиту, концентрації, постійним відчуттям смутку та відсутністю задоволення від раніше приємних занять. Якщо ви помітили у себе такі ознаки, варто звернутися до лікаря, психіатра чи психотерапевта для проведення скринінгу на депресію.

Поліпшіть свій сон: 7 заспокійливих напоїв, які варто спробувати21 жовтня 2024, 19:41 • 31913 переглядiв