В Україні сезон спостереження за холерою закінчиться в кінці вересня – МОЗ

В Україні сезон спостереження за холерою закінчиться в кінці вересня – МОЗ

Київ  •  УНН

 • 868775 перегляди

КИЇВ. 9 серпня. УНН. В Україні лише наприкінці вересня температура спаде до тих показників, коли можна буде сказати, що сезон, коли можливе виникнення спалахів холери, остаточно завершився. Про це розповів в ексклюзивному інтерв’ю УНН заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Заступник міністра охорони здоров’я зауважив, що загалом на даний час було зафіксовано декілька підозр на холеру, які не підтвердилися.

Цитата

“Ситуація у водоймах поступово покращується. Загалом по п’ятьох областях (які постраждали через підрив Каховської ГЕС — ред.) десь на 15% — перевищення у пробах за деякими показниками. Перевищення проб йдуть в основному по мікробіологічним показникам й це холероподібний вібріон. Це говорить про те, що температура навколишнього середовища доволі сприятлива для того, щоб холероподібний вібріон розвивався. Він не має епідемічного значення, тобто він не може викликати спалахів. Він зазвичай може викликати гостру кишкову інфекцію у людини, яка буде ковтати таку воду, або яка буде вживати морепродукти, річкові продукти, які будуть виловлені з саме цих водойм”, — розповів Кузін.

Деталі

Він зазначив, що наразі ситуація вже краща, але й надалі будуть продовжувати спостерігати за холероподібними вібріонами, й в цілому за епідемічним сезоном щодо холери до кінця вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 100 від початку червня: у МОЗ розповіли про позитивні знахідки холероподібного вібріона

“Тому що лише в кінці вересня температура спаде до тих показників, коли ми можемо сказати, що вже точно холерний сезон пройшов”, — сказав Кузін.

Він нагадав, що загальна епідемічна ситуація в областях, що постраждали через підрив Каховської ГЕС зараз перебуває в межах, які характерні для цього періоду, тобто це означає, що десь близько 30-35% усіх випадків — це харчові отруєння, харчові інфекції, які пов’язані з порушенням правил приготування їжі.

Кузін зазначив, що вони найчастіше реєструються у літній період, тому тут потрібно особливо звертати увагу на правила приготування їжі, зберігання.

“Нічого екстраординарного та специфічного ми поки що не спостерігаємо. У нас було зафіксовано декілька підозр на холеру, які відпрацьовувалися відповідно до національних протоколів. Такі підозри у нас були зафіксовані на території Запорізької області, також була така підозра на території Чернігівської області. Ці по суті доволі важка гостра кишкова інфекція, швидкі тести показували позитивні результати і відповідно по холерному сценарію було відпрацьовано всі ці випадки, але під час епідемічного розслідування діагноз холера було знято і виявилася сальмонельозна інфекція”, — розповів Кузін.

Окрім того, він зауважив, що спалахів гострих кишкових інфекцій не реєстрували й всі випадки саме гострих кишкових інфекцій були в межах цього епідемічного сезону, і вони не були пов’язані між собою.