Українське держпідприємство працювало з фірмою, співвласник якої є громадянином рф і схвалює агресію - ЗМІ

Українське держпідприємство працювало з фірмою, співвласник якої є громадянином рф і схвалює агресію - ЗМІ

Київ  •  УНН

6 серпня 2024, 17:48  •  30477 перегляди

Read in English

Українське держпідприємство "Документ" уклало договір з юрфірмою, співзасновники якої мають зв'язки з росією. Один з них є громадянином рф та підтримує політику кремля щодо війни в Україні.

Українське держпідприємство "Документ", яке має доступ до персональних даних українських громадян, восени 2022 року уклало договір про представлення інтересів у Німеччині з юридичною компанією Schmider & Еckstein. Обидва її співзасновники впродовж тривалого часу працювали у росії та просували ведення бізнесу із країною, очолюваної володимиром путіним. А один з них є громадянином рф, який підтримує політику кремля і схвалює повномасштабну війну. Про це йдеться в розслідуванні проєкту Радіо Свобода "Ти як?", передає УНН.

Як з’ясували журналісти, протягом 20 років Schmider & Еckstein надають послуги клієнтам із "росії, Центральної та Східної Європи". Вони допомагають відкривати бізнес у Німеччині, а також – у питаннях міграції, супроводжуючи весь процес.

Співзасновник компанії Карл Екштайн називає росію своєю "другою батьківщиною" та вказує у біографії на сайті компанії, що співпрацює з Москвою впродовж 40 років. Карл Екштайн також обіймав посаду почесного консула РФ у Швейцарії. Юрист входить до "Міжнародної асоціації друзів Криму" – об’єднання, створеного в окупованому Криму у 2017 році, аби з допомогою так званих агентів впливу легалізовувати анексію українського півострова та адвокатувати зняття санкцій проти рф.

Зазначається, що початок російського повномасштабного вторгнення в Україну Карл Екштайн вважає виправданим. Навіть каже, що путін "повернув росіянам відчуття гордості". Журналісти встановили, що протягом 20 років Карл Екштайн є громадянином рф.

Партнер Екштайна – Франк Шмідер – проживає та надає свої послуги у Берліні. Однак вся його біографія також пов’язана з росією та партнером по бізнесу, власником російського паспорта Карлом Екштайном. Журналісти проєкту "Схеми" за допомогою російських реєстрів та баз даних встановили, що щонайменше з 2001 року Шмідер має індивідуальний податковий номер рф.

"Попри це, у 2022 році українське держпідприємство "Документ" уклало договір про представлення інтересів на території Німеччини із Schmider & Eckstein. Журналісти проєкту "Ти як?" ознайомилися з копіями довіреності та листами, які юридична компанія відправляла клієнтам ДП", - інформує Радіо Свобода.

У ДП "Документ" запевнили, що доступ Schmider & Eckstein був обмежений "даними, які необхідні для представлення інтересів підприємства" чи ведення справ у судах і що, мовляв, ніхто "не мав доступу до Єдиного державного демографічного реєстру чи персональних даних громадян". Але юристи Transparency International Ukraine, ознайомившись із довіреністю, зазначають, що повноваження юридичної компанії "є досить обширними".

Для українців за кордоном продовжили роботу паспортного сервісу ДП "Документ"4 червня 2024, 13:45 • 34688 переглядiв

Доповнення

Аудитори перевірили ДП "Документ". 84 млн фінансових порушень - з них 15 млн грн пішло на утримання автопарку.