Україна та рф планують продовжити транзит газу до Європи попри бойові дії у курській області - Bloomberg

Україна та рф планують продовжити транзит газу до Європи попри бойові дії у курській області - Bloomberg

Київ  •  УНН

13 серпня 2024, 06:56  •  22018 перегляди

Read in English

Попри бої поблизу ключового транзитного пункту, росія та Україна мають намір продовжувати поставки газу до Європи через станцію 'Суджа'.

росія та Україна мають намір продовжувати поставки газу трубопроводом до Європи, попри те, що бої продовжуються поблизу ключового транскордонного транзитного пункту для палива, з посиланням на джерела повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

"Обидві сторони не мають наміру зупиняти поставки через газоприймальну станцію "Суджа" в курській області росії", повідомили поінформовані джерела видання.

Видання вказує, що події в курській області рф призвели до того, що європейські ціни на газ досягли максимуму цього року на тлі побоювань, що постачання буде порушено. "Тим не менш, обидві сторони мають фінансовий стимул підтримувати потік палива", - зауважує видання.

"Україна хоче, щоб її вважали надійним партнером Європи, сподіваючись, що трейдери регіону будуть більше використовувати її величезні газові сховища. І у неї є вагомі причини для захисту інфраструктури, оскільки трубопроводи, які не використовуються, можуть стати об’єктами військових атак або прийти в занедбаність, а їхній ремонт буде дорогим", - ідеться у публікації.

Однак "будь-яке випадкове пошкодження ключової інфраструктури на газоприймальній станції може зупинити постачання", сказало один із джерел. "За словами двох джерел, прикордонний пункт під контролем українських військ".

Як пише видання, російський постачальник ПАТ "газпром" не відразу відповів на запити про коментарі. Міністерство енергетики України відмовилося від коментарів.

"Ми маємо намір продовжувати надавати послуги з транспортування газу в межах угоди", - ідеться у заяві українського "Нафтогазу", з посиланням на угоду про транзит газу, термін дії якої спливає у грудні.

У той час як більшість Європи шукала альтернативи російському трубопровідному газу після вторгнення в Україну, такі країни, як Австрія, Словаччина та Молдова, продовжують імпортувати постачання від "газпрому" через Україну, зазначає видання.

"Газпром", як вказано, продовжує відправляти газ до пункту "Суджа", щоденні постачання стабільно перебувають у діапазоні від 37 мільйонів кубометрів до майже 40 мільйонів кубометрів.

Хоча це трохи нижче 42 мільйонів кубометрів на день, які відправляються останніми тижнями, як зауважується, це відображає нижчі запити європейських споживачів.

"Російські поставки через Україну мають залишатися в межах норми у вівторок, згідно з так званими номінаціями чи замовленнями, опублікованими українською мережею. Фактичні постачання все ще можуть змінитися", - пише видання.

Транзит газу українською ГТС триває без змін попри події біля суджі в курській області рф - оператор9 серпня 2024, 09:29 • 33882 перегляди