Углава посилює недовіру до НАБУ - вимагає публічного розгляду службового розслідування  проти нього

Углава посилює недовіру до НАБУ - вимагає публічного розгляду службового розслідування проти нього

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 17:00  •  22770 перегляди

Read in English

Перший заступник директора НАБУ Гізо Углава просить провести відкрите засідання дисциплінарної комісії щодо нього 21 серпня. Він наголошує на важливості забезпечення об'єктивності та прозорості процесу.

Перший заступник директора НАБУ Гізо Углава просить зробити публічним засідання дисциплінарної комісії, на якому розглядатимуть матеріали службового розслідування щодо його нього, щоб забезпечити об’єктивність, пише УНН.

Він повідомив, що засідання, на якому розглядатиметься питання щодо наявності підстав застосування до нього дисциплінарного стягнення заплановане на 21 серпня.

Оскільки справа вже стала публічною та має велике значення для суспільства, на мою думку, засідання Дисциплінарної комісії повинно відбуватися у відкритому режимі

- зазначив Углава.

Зокрема, він просить запросити на засідання комісії вільних слухачів, представників ЗМІ, забезпечити можливість присутнім фотозйомку, відео- та аудіозапис, а також пряму трансляцію засідання.

Поширення у такому випадку інформації… гарантує прозорість і відкритість, повноту і об’єктивність під час розгляду матеріалів дисциплінарного провадження, оскільки забезпечить можливість оприлюднення фактичних даних про наявність чи відсутність фактів та обставин встановлення в ході службового розслідування, що мають значення для громадськості та суспільної думки

- йдеться у зверненні Углави.

Додамо

Заяви про необ’єктивність та політичну заангажованість НАБУ звучали неодноразово. Наочним прикладом є справи антикорупціонерів проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Він неодноразово заявляв про те, що детективи однобоко ставилися до справи проти нього через політичну заангажованість. Обидві справи проти нього розвалилися у судах, однак НАБУ не стало офіційно вибачатися перед ексміністром за незаконне кримінальне переслідування та псування ділової репутації.

Існує також занепокоєння щодо порушень презумпції невинуватості з боку НАБУ, як у справах проти Миколи Сольського та нардепа Сергія Кузьміних..

Харківська правозахисна група також критикувала НАБУ за заяви, що порушують презумпцію невинуватості. Справжньою причиною переслідування Сольського там вважають реформування ринку землі в Україні.

Гізо Углава лише після того, як сам став фігурантом розслідування НАБУ, визнав наявність серйозних проблем під час слідства, яке проводять антикорупціонери, та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

Нагадаємо

У кінці травня НАБУ потрапило у скандал - стало відомо про ймовірне розголошення даних досудового розслідування представниками бюро. Через це директор НАБУ Семен Кривонос відсторонив свого першого заступника Гізо Углаву від виконання обов’язків на час досудового розслідування.

Після цього Углава заявив, що бюро опинилося під загрозою втрати незалежності, а детективи перебувають під політичним тиском, що суттєво знижує ефективність боротьби з корупцією.

Директор НАБУ Семен Кривонос на брифінгу 9 серпня повідомив, що службове про можливий тиск на викривачів, у якому фігурує Углава, завершено, зафіксовано порушення. Кривонос наголосив, що це службове розслідування витоку інформації з НАБУ не стосується, щодо "зливів" проводиться інше досудове розслідування і про його результати буде повідомлено окремо.