"Зливи" в НАБУ: Кривонос заявив про завершення службового розслідування щодо Углави

"Зливи" в НАБУ: Кривонос заявив про завершення службового розслідування щодо Углави

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 10:59  •  90520 перегляди

Read in English

Директор НАБУ Семен Кривонос затвердив висновок службового розслідування щодо можливого тиску на викривачів. Зафіксовано порушення, висновок передано на розгляд дисциплінарної комісії.

Службове розслідування про можливий тиск на викривачів, у якому фігурує перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, завершено, зафіксовано порушення. Про це заявив директор бюро Семен Кривонос.

Вчора я затвердив висновок службового розслідування, яке стосувалося подій вже після того, як було розпочато досудове розслідування щодо витоків – це службове розслідування щодо можливого тиску на викривачів та інших питань з цим пов’язаних… У рамках розслідування зафіксовані певні порушення як і Кодексу етики працівників НАБУ, так і закону "Про державну службу", низки інших нормативно-правових актів

- зазначив Кривонос на брифінгу про результати роботи антикорупціонерів у першому півріччі 2024 року.

Він повідомив, що до висновку були долучені заперечення, які надав Гізо Углава.

Тепер вказаний висновок має розглянути дисциплінарна комісія і остаточно встановити винна особа чи не винна, відбулося порушення чи не відбулося, і надати відповідні рекомендації щодо застосування або незастосування відповідних санкцій щодо тих чи інших осіб.

За його прогнозами, за два-три тижні дисциплінарна комісія розгляне висновок службового розслідування.

Кривонос наголосив, що це службове розслідування витоку інформації з НАБУ не стосується, щодо "зливів" проводиться інше досудове розслідування і про його результати буде повідомлено окремо. 

Контекст

У кінці травня НАБУ потрапило у скандал - стало відомо про ймовірне розголошення даних досудового розслідування представниками бюро. Через це директор НАБУ Семен Кривонос відсторонив свого першого заступника Гізо Углаву від виконання обов’язків на час досудового розслідування.

У зв’язку зі скандалом члени антикорупційного комітету ВР вирішили викликати директора НАБУ Семена Кривоноса на засідання. Однак, він відмовився прийти на засідання. Тому члени антикорупційного комітету провели виїзне засідання в НАБУ.

Варто зазначити, що Гізо Углава після того, як сам став фігурантом розслідування НАБУ, визнав наявність серйозних проблем під час слідства, яке проводять антикорупціонери, та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

На це вказували навіть міжнародні аудитори.

Окрім того, перший заступник директора НАБУ Углава заявив, що бюро опинилося під загрозою втрати незалежності, а детективи перебувають під політичним тиском, що суттєво знижує ефективність боротьби з корупцією.