У наступні місяці інфляція зростатиме, але залишатиметься помірною – НБУ

У наступні місяці інфляція зростатиме, але залишатиметься помірною – НБУ

Київ  •  УНН

12 вересня 2024, 09:11  •  9573 перегляди

Read in English

Базова інфляція в Україні зросла до 6,5%. НБУ очікує подальшого помірного зростання цін, але планує повернути показник до 5% у наступні роки через заходи захисту гривні.

Фундаментальний інфляційний тиск в Україні посилився сильніше, ніж прогнозувалося. Причина пов’язана з ефектами гірших цьогорічних врожаїв і впливом вищих витрат бізнесу. Незважаючи на те, що показник базової інфляції досяг 6,5% (порівняно з 5,7% у середині літа), НБУ прогнозує помірне зростання рівня цін; регулятор обіцяє повернути показник до 5% упродовж наступних років.

Пише УНН із посиланням на пресслужбу Нацбанку.

Деталі

У НБУ вважають, що зростання інфляції буде у найближчі місяці на помірному рівні. Хоча інфляційний тиск в Україні зберігатиметься - через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, поетапне підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці. Але, водночас, фінансовий регулятор буде спрямовувати зусилля, щоб повернутися до показників попередніх періодів, - метою є 5%.

Вказується, що цьому сприятимуть заходи НБУ із захисту гривневих доходів. Також йдеться про заощадження населення від інфляції та заходи забезпечення стійкості валютного ринку.

Контекст

Показник базової інфляції в Україні в серпні зріс до 6,5% з 5,7% у липні.

Споживча інфляція в річному вимірі (р/р) пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні.

УНН передавав, що на споживчому ринку в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%, на 6% у річному вимірі. Найбільше (на 7,1% та 5,2%) за місяць, як повідомляється, подорожчали яйця та овочі. На 2,4–0,7% у серпні зросли ціни на хліб, цукор, макаронні вироби, продукти переробки зернових, соняшникову олію, рис, м'ясо та м'ясопродукти, молоко та молочні продукти, масло, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби. Водночас на 7,4% за місяць знизилися ціни на фрукти.

Україна та США домовились розвивати партнерство у проєктах економічного відновлення 6 вересня 2024, 16:59 • 47043 перегляди