У Львові створять 3D-моделі давніх писанок з 12 регіонів України

У Львові створять 3D-моделі давніх писанок з 12 регіонів України

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 14:52  •  11346 перегляди

Read in English

Музей етнографії та художнього промислу у Львові оцифрує автентичні писанки кінця XIX - початку XX ст. Проєкт охопить 12 етнографічних регіонів України, створивши 50 3D-моделей та оцифрувавши 250 пам'яток.

У Львові за підтримки УКФ створять 3D-моделі давніх писанок. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, передає УНН.

Деталі

У львівському Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України за підтримки Українського культурного фонду вперше оцифрують автентичні писанки кінця ХІХ – початку XX ст. 

Йдеться про 3D-моделі писанок з 12 етнографічних регіонів України, що будуть створені в межах проєкту "Українська писанка в європейському культурному просторі", зокрема: Бойківщини, Буковини, Волині, Галичини, Гуцульщини, Лемківщини, Надсяння, Поділля, Покуття, Полісся, Середнього Подніпровʼя та Холмщини.

Бойківську писанку внесли до культурної спадщини України29 липня 2024, 13:05 • 18265 переглядiв

Як відзначають творці проєкту, найдавніші писанки в колекції походять з Гуцульщини й датуються 1890 роком та Волині, 1894 рік. Досі до цих експонатів мали доступ лише дослідники та музейні працівники. Для оцифрування обрали найдавніші писанки — ті, що зберігають автентичні розписи й тисячолітню традицію, хоча й переживають уже третю велику війну.

Оцифровані українські писанки з Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України можна буде побачити невдовзі на сайті проєкту, де розмістять 250 пам’яток та 50 3D-моделей.

Нагадаємо

Колекція Музею етнографії та художнього промислу налічує майже 13 тисяч пам’яток та є однією з найбільших та найдавніших в Україні. Збірку почав формувати Музей наукового товариства імені Шевченка, перший на Галичині український музей, з нагоди відкриття 1895 року. 

PYSANKY.REBORN: на виставці у Києво-Печерській лаврі презентували нову писанку за мотивами розписів Трапезної церкви24 травня 2024, 15:05 • 18313 переглядiв