Сонячні панелі на лікарнях, установки для котелень, модернізація світлофорів: як українські міста забезпечують енергетичну незалежність інфраструктури

Сонячні панелі на лікарнях, установки для котелень, модернізація світлофорів: як українські міста забезпечують енергетичну незалежність інфраструктури

Київ  •  УНН

8 серпня 2024, 13:46  •  46382 перегляди

Read in English

Експерти прогнозують можливі відключення електроенергії взимку. Бровари активно готуються, встановлюючи сонячні панелі на лікарні та автономне живлення світлофорів, а також компенсуючи придбання генераторів для жителів.

Попри те, що в Україні припинилися відключення світла, до яких призвели масовані ворожі удари по об’єктах енергетики, прогнози на прийдешню зиму залишаються нерайдужними. Захист таких об’єктів є, безумовно, прерогативою держави. Водночас, багато чого залежить і від того, наскільки оперативно місцева влада реагує на подібні виклики та мобілізує зусилля для забезпечення енергетичної незалежності - як критичної інфраструктури, так і осель громадян, пише УНН.

Експерти, зокрема, зазначають, що ситуація зі світлом безумовно буде залежати від погодних умов та прикриття ключових енергетичних об’єктів силами ППО. І хоча відключень світла, скоріш за все, не уникнути, є підстави сподіватися, що вони будуть локальними.

"З урахуванням тих випробувань, які вже пройшла наша енергосистема у 2022-23 роках і зараз - навесні-початку літа 2024 року, і з урахуванням того, що все таки хоч і дуже повільно, але наші партнери додали нам засобів ППО, є обережно оптимістичний прогноз проходження зимового періоду. Хоча, відключення світла будуть поза всякими сумнівами. Якщо порівняти піки споживання, то зимовий завжди більший. Тому енергосистема буде у дефіцитному стані, без відключень не обійтися", -  таке припущення висловив експерт з питань енергетики, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар в коментарі УНН.

Водночас, енергетичний експерт Геннадій Рябцев вже зараз зазначає, при якому дефіциті потужності будуть застосовуватися відключення електроенергії.

"Прогнози достатньо визначені: нестача 4-5 гігаватів потужності означає наявність і дію графіків стабілізаційних вимкнень для трьох-чотирьох черг впродовж опалювального сезону, чотири черги - коли буде низька температура, дві-три черг - коли буде температура в районі нуля", - розповів Геннадій Рябцев ексклюзивному коментарі УНН.

Споживачі кожної області, які не належать до об'єктів критичної інфраструктури, поділені на шість черг.

Диспетчерський центр "Укренерго" визначає, скільки черг для компенсації дефіциту енергії в системі застосовувати у всіх регіонах одночасно.

Якщо постачальник електроенергії застосовує одну чергу графіків відключень – це чотири години обмежень на добу, дві черги – до восьми годин обмежень, три черги – до 12 годин, чотири черги – більше 12 годин обмежень.

Звісно, центральна влада робить все від себе залежне, щоб українці взимку не сиділи по 12 годин без світла. Однак, велика відповідальність лягає й на плечі органів місцевого самоврядування.

І в даному випадку багато чого залежить саме від обрання ключових напрямків, розподілення наявних фінансових ресурсів та залучення нових.

Зрозуміло, що у тих таки обласних центрах зі значними бюджетами такі проблеми вирішувати легше. Однак, і в містах із меншою кількістю населення можна відшуковувати можливості забезпечення енергетичної незалежності.

Зокрема, достатньо ефективно в цьому напрямку працюють у Броварах: як в плані безперебійного забезпечення електропостачанням як об’єктів критичної інфраструктури, так і осель мешканців міста.

Зокрема, всього лише за чотири місяці Міську багатопрофільну лікарю облаштували сонячною електростанцією.

Проект був реалізований за підтримки Благодійного фонду "RePower Ukraine", міжнародних донорів, Київської ОВА. Нова сонячна електростанція, в першу чергу, буде забезпечувати потреби реанімаційного відділення.

"З моменту підписання меморандуму до сьогоднішнього дня пройшло всього на всього чотири місяці. Я вдячний фонду "RePower Ukraine", який за такий короткий період часу організував проектну документацію і виконання робіт. Ця станція, хоч вона невеликого об’єму, забезпечує досить важливий підрозділ в лікарні: реанімацію", - розповів УНН мер Броварів Ігор Сапожко.  

Нещодавно підписаний меморандум щодо облаштування когенераційних установок на п'яти об'єктах критичної інфраструктури, які генеруватимуть теплову й електричну енергію для міських котелень.

Не забувають у місті і про безпеку дорожнього руху – світлофори у місті поступово мають стати абсолютно незалежними від центральних джерел електропостачання. Нині їх облаштовують інверторами та батареями. Роботи в першу чергу ведуться на світлофорних об’єктах на найбільш жвавих перехрестях, де завжди багато людей і значний потік автомобілів.

Щодо енергетичної незалежності квартир людей, бо у Броварській міській раді постійно нагадують, що в місті ще з кінця 2022 року діє програма компенсацій за придбання та встановлення електрогенераторів або інших альтернативних джерел електропостачання, і на її реалізацію вже було виділено майже два мільйони гривень.

Власне, це той випадок коли, можливо, не маючи захмарних бюджетів, можна приймати участь в залученні коштів міжнародних партнерів, вести предметну роботу з мешканцями багатоквартирних будинків. І все це заради однієї мети – показати ворогу, що, незважаючи на його ракети та дрони, Україна буде зі світлом.

Як забезпечити багатоквартирний будинок автономним електропостачанням під час відключень світла: яку систему обрати, на що звернути увагу1 серпня 2024, 08:19 • 141572 перегляди