СБУ затримала у Києві 16-річного агента фсб за підпал військових авто

СБУ затримала у Києві 16-річного агента фсб за підпал військових авто

Київ  •  УНН

8 серпня 2024, 07:32  •  20847 перегляди

Read in English

У Києві затримано 16-річного агента фсб, який, за даними спецлужби, "підпалював авто Сил оборони". Підліток виконував завдання російської спецслужби за обіцянку грошової винагороди, яку так і не отримав.

Служба безпеки України та Нацполіція затримали у Києві 16-річного агента фсб, який, за даними спецлужби, "підпалював авто Сил оборони", повідомили у СБУ у четвер, пише УНН.

Служба безпеки та Національна поліція зірвали нові спроби фсб розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві. У результаті комплексних заходів у місті затримано агента російської спецслужби, який готував серію підпалів у столичному регіоні. Ним виявився 16-річний мешканець столиці, який потрапив "до уваги" окупантів, коли шукав швидкого заробітку в Телеграм-каналах

- повідомили у СБУ.

Там йому, за даними СБУ, "відповів представник спецслужби рф, який запропонував співпрацю в обмін на гроші". "Ворог свідомо завербував неповнолітнього і спочатку поставив перед ним тестове завдання: розвішати по місту листівки антиукраїнського характеру", - наголосили у спецслужбі.

"Після виконання цього "простого" завдання куратор пообіцяв неповнолітньому "великі гроші" в обмін на підпал військових автомобілів. Обов’язковою умовою підпалів була відеозйомка цього процесу", - вказали у СБУ.

У спецслужбі зазначили, що "відзняті кадри потрібні були фсб для підготовки інформаційно-психологічних спецоперацій: що підпали в Україні здійснюються не за гроші фсб, а нібито в нашій державі існує проросійське "підпілля", яке таким чином намагається зірвати мобілізацію і допомогти рф".

За даними СБУ, "ставлячи завдання перед неповнолітнім, російський куратор заявив, що підпалювати не обов’язково саме військове авто, а будь-яку машину, яка схожа на військову".

"Після встановлення локацій двох потенційних цілей юнак спочатку сфотографував їх для "погодження" з фсб, а потім підпалив за допомогою легкозаймистої суміші", - повідомили у СБУ.

Це було ще одним "тестовим" завданням для завербованого киянина – у такий спосіб російська спецслужба перевіряла його готовність до вчинення регулярних підпалів у столиці, зазначили у спецслужбі.

СБУ: затримано іноземця, який на замовлення фсб підпалив військовий позашляховик у Вінниці6 серпня 2024, 10:06 • 22765 переглядiв

Служба безпеки та Національна поліція, як повідомляється, запобігли реалізації ворожих планів завдяки своєчасному викриттю російського агента і його затриманню "по гарячих слідах".

Під час документування злочинів киянина встановлено, що у разі виконання "перевірочних" завдань фсб обіцяла переказати гроші на його криптогаманець. Але обіцяної суми він так і не отримав, вказали у СБУ.

На підставі зібраних доказів ворожому агенту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 258 (терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб, що заподіяв значної майнової шкоди); ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

Незважаючи на юний вік фігуранта, йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Також за цими статтями кваліфіковано злочинні дії його російського куратора. Його особу вже встановлено Службою безпеки. Окрім того, росіянину заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 304 (втягнення неповнолітнього у протиправну діяльність) ККУ.

Оскільки він перебуває на території рф, як вказано, тривають комплексні заходи, щоб знайти його і покарати.

За завданням фсб підпалював військові авто у трьох містах України: затримано фітнес-тренера7 серпня 2024, 07:26 • 28968 переглядiв