$42.150.10
49.490.02
Графіки відключень електроенергії

Різдвяний продуктовий моніторинг: індекс куті зріс на 37%, а узвар подорожчав на 150%

Київ • УНН

 • 0 перегляди

Загальний чек різдвяного столу 2025 року збільшився на 11% до 913,57 грн, попри здешевлення овочів. Кутя та узвар значно подорожчали через зростання цін на їхні складові.

Різдвяний продуктовий моніторинг: індекс куті зріс на 37%, а узвар подорожчав на 150%

Попри дешеву городину, основні символи різдвяного столу – кутя та узвар – цього року помітно додали в ціні. Індекс куті зріс на 37%. Про це повідомили в УКАБ і додали - загальний чек різдвяного столу теж збільшився, передає УНН.

Деталі

Напередодні різдвяних свят ціни на продукти харчування демонструють різноспрямовані тенденції: завдяки рекордному здешевшанню овочів вартість деяких традиційних страв знизилася, проте загальний чек різдвяного столу збільшився через подорожчання фруктів, риби та бакалії. Загальна вартість набору з 12 пісних страв у грудні 2025 року становить 913,57 грн, що на 11% більше порівняно з минулим роком, зазначили в УКАБ.

Особливістю цьогорічного зимового сезону стала "овочева дефляція". Як відзначають в УКАБ, завдяки гарному врожаю ціни на овочі "борщового набору" суттєво впали: капуста подешевшала на 73%, морква – на 63%, цибуля – на 58%, картопля – на 54%, а буряк – на 51%. Це дозволило суттєво зекономити на приготуванні таких страв, як вареники з капустою (їхня вартість знизилася на 47%), картопля з часником (-40%) та вінегрет (-18%). Навіть пісний борщ цього року обійдеться на 18% дешевше, ніж торік.

Вартість різдвяного столу 2025 року сягне 1374 грн: найдорожча страва - смажена риба09.12.25, 17:34 • 89051 перегляд

Однак, попри дешеву городину, основні символи різдвяного столу – кутя та узвар – помітно додали в ціні. Індекс куті зріс на 37%. Це зумовлено подорожчанням усіх її складових: горіхи зросли в ціні на 60%, мед – на 40%, а мак та родзинки додали понад 30%. Лідерами ж за темпами зростання цін стали інгредієнти для узвару: чорнослив подорожчав на 168%, сушені груші – на 140%, яблука – на 110%, що призвело до збільшення ціни напою на 150%, йдеться у різдвяному моніторингу.

Рибні страви також тягнуть святковий бюджет вгору. Вартість оселедця зросла на 24%, а риби (хека) для запікання – на 25%. Додатково на кінцеву вартість страв впливає соняшникова олія, яка є базовим елементом пісного столу і за рік подорожчала на 22%.

Індекс “Олів’є”: вартість приготування салату хоч і знизилась, проте не суттєво 22.12.25, 15:06 • 30733 перегляди

Що стосується м’ясних страв (для тих, хто не дотримується посту або вже готується до Нового року), то їх приготування дорожче за минулий рік. Запечене м’ясо зі свинного ошийка коштуватиме на 7% дорожче (330 грн/кг). Сало випереджає темпи росту цін на м’ясо – за рік продукт додав у ціні 16% й коштує 272 грн/кг. Вартість м’ясного борщу зросла на 27%, сягнувши 196 грн, де понад 60% ціни складають свинячі ребра (119,5 грн за 500 г). Курятина зміцнюється в ціні через зростання вартості кормів, а ціни на свинину стабілізує імпорт.

Сирна нарізка стане однією з найдорожчих позицій на новорічному столі – 700 грн/кг, що на 40% більше, ніж торік. Попри загальний тренд зменшення гуртових цін на молочну сировину, виробники утримують високі ціни на сир і масло через дорогі енергоресурси. Яйця, що необхідні для олів’є, зросли на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року, й сягнули 81,6 грн за десяток, резюмували в УКАБ.

Різдво в Україні 2025: як святкувати, що не можна робити, чи буде вихідний23.12.25, 13:27 • 15787 переглядiв