Посуха поставила під загрозу посіви зернових в Румунії та Молдові

Посуха поставила під загрозу посіви зернових в Румунії та Молдові

Київ  •  УНН

11 серпня 2024, 17:34  •  31158 перегляди

Read in English

Спека в Румунії може знищити до 90% врожаю соняшнику і кукурудзи. У Молдові втрати цих культур через посуху сягають 70-100%. Уряди обох країн планують компенсації фермерам.

Румунія потерпає від наслідків спеки: висока температура спалила поля. Фермери не виключають втрат близько 90% врожаю. Також у Молдові від посухи постраждали плантації кукурудзи та соняшнику. Йдеться про втрати понад 70%. Пише УНН із посиланням на Euronews та Agerpres.

Деталі

Липнева спека, коли температура сягала 40 Целсія, ймовірно, знищила більшу частину врожаю в Румунії.  Не в останню чергу, проблеми можуть бути для фермерів, які вирощують соняшник і кукурудзу.

Якщо в хороший рік, скажімо, ми отримували десь 2500-3000 кг з гектара, то цього року ми сподіваємося досягти 1000 кг. Хоча, судячи з того, що ми тут бачимо, ми цього точно не досягнемо

- сказав Euronews Думітру Біта, фермер із села Кастранова.

При цьому Національне метеорологічне управління Румунії попереджає, що посуха триватиме.

Це катастрофа. Дощів не було... Я навіть не знаю, чи зможу я покрити витрати

- каже фермер Юліан Гроза з села Леу в Должі.

У липні міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу оголосив, що фермери отримають компенсацію в розмірі від 200 до 250 євро за гектар пошкоджених посівів.

Румунське національне інформаційне агентство Agerpres повідомило, що загальна сума передбачуваних коштів на компенсацію посухи становить від 500 до 600 мільйонів євро.

Довідково

Уряд Румунії планує запросити фінансову підтримку у Європейської комісії, щоб допомогти постраждалим сільськогосподарським секторам.

Ситуація у Молдові

Плантації кукурудзи на півдні Республіки Молдова постраждали від посухи на 70-100%, а плантації соняшнику - на 60-80%. Про це заявив міністр сільського господарства Володимир Болеа, який запитує фермерам у посушливих районах краще вибирати культури, які вони сіють.

Image

Група фахівців повинна протягом наступних двох тижнів підготувати рекомендації щодо культур і сортів з низьким рівнем ризику, "що дозволить сектору протистояти кліматичним змінам, які з року в рік надзвичайно посилюються", додав міністр.

Вплив спеки на врожай: ранні культури постраждали менше, втрати пізніх можуть сягнути 10-15%7 серпня 2024, 15:02 • 27503 перегляди