Нові випадки ботулізму: у Держпродспоживслужбі назвали ймовірні джерела поширення хвороби

Нові випадки ботулізму: у Держпродспоживслужбі назвали ймовірні джерела поширення хвороби

Київ  •  УНН

 • 13008 перегляди

КИЇВ. 7 червня. УНН. Один із випадків захворювання на ботулізм мешканки села Микільське Полтавської області ймовірно пов’язаний із продукцією виробництва рибопереробного цеху в Черкасах. Про це йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби, передає УНН.

Зазначається, що Держпродспоживслужба Черкаської області в рамках проведення санітарно-епідеміологічного розслідування випадку ботулізму, провела позапланову перевірку дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, санітарних та ветеринарних норм і правил у рибопереробному цеху ФОП І.З.Сидоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діагноз “ботулізм” підтвердили у жінки на Кіровоградщині

“Під час перевірки встановлено, що будь-які відомості щодо виробництва риби в’яленої відсутні, що унеможливило встановити факти виготовлення та реалізації продукції на даному підприємстві (асортимент, кількість, місця відправлення та ін.). Проте, відповідно до письмового пояснення підприємця, документи на продукцію, які було представлено в торгівельній мережі Полтавської області (а це якісне посвідчення та декларація виробника) ним не видавались, підпис та печатка підроблені.
Разом із тим, у ході обстеження підприємства виявлено ряд грубих порушень (відсутність експлуатаційного дозволу, незадовільний санітарно-технічний та санітарно-гігієнічний стан виробництва, недотримання поточності технологічних процесів, відсутність відомчого лабораторного контролю та ін.)”, — йдеться у повідомленні.

Результати перевірки передали до прокуратури Черкаської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Названо супермаркети, в яких може продаватися заражена ботулізмом риба

Окрім того, за результатами розслідування випадку захворювання на ботулізм мешканця смт. Недригайлів Сумської області, встановлено, що захворювання ймовірно пов’язано із вживанням риби в’яленої домашнього виготовлення, яку було придбано в Київській області.

Захворювання на ботулізм мешканки м. Дніпрорудне Василівського району Запорізької області також, ймовірно, пов’язане із вживанням копченої риби невідомого походження, придбаної, зі слів родичів постраждалої, в КП “Дніпрорудненський міський ринок”.

Спеціалістами Держпродспоживслужби Запорізької області розпочато розслідування щодо даного випадку та поінформовано територіальний орган місцевого самоврядування. Директору КП “Дніпрорудненський міський ринок” надіслано пропозицію з вимогою до закінчення епідеміологічного розслідування тимчасово призупинити реалізацію риби холодного копчення суб’єктам господарювання, які здійснюють продаж риби, організувати проведення ветеринарно-санітарного обстеження місць продажу рибної продукції.

Нагадаємо, у столиці було зафіксовано чотири випадки ботулізму, один з яких — смертельний.

За словами нардепа С.Тригубенка, смерті від ботулізму є наслідком тотальної безконтрольності на ринку харчової продукції.

Політик наголосив, що внаслідок реформування контролюючих органів, Держпрожспоживслужба лишилася єдиною уповноваженою на здійснення контролю за якістю продуктів харчування, однак своїх прямих обов’язків вона не виконує.

“СЕС ліквідували понад півтора роки тому, її функції нікому так і не передали, перевірки бізнесу — фактично заборонені, а головне — повна безкарність. Максимум випишуть смішний штраф, а люди — нехай труяться та мруть.... Держпродспоживслужба, яка на сьогодні єдина зберігає хоч якісь контрольні повноваження, просто їх не виконує — чи не може, чи не хоче, чи не знає як. Не пам’ятаю від них жодної ініціативи щодо проведення рейдів аби виявити і покарати фальсифікаторів і порушників стандартів безпеки та якості. Вони йдуть на перевірки тільки коли ЗМІ галасують, або вже хтось помер,” — зазначив він.