Курську операцію ЗСУ засудила лише Сирія, більшість "дружніх" до РФ країн мовчать

Курську операцію ЗСУ засудила лише Сирія, більшість "дружніх" до РФ країн мовчать

Київ  •  УНН

17 серпня 2024, 19:05  •  37628 перегляди

Read in English

Більшість "дружніх" до РФ країн не висловилися щодо військової операції України в Курській області. Лише Сирія публічно засудила дії ЗСУ, назвавши їх "терористичною атакою".

Минуло понад 10 днів з початку операції Збройних сил України у Курській області, однак більшість країн, яких Росія вважає своїми "дружніми", досі не висловилися щодо цього першого військового вторгнення іноземної держави на територію РФ з часів Другої світової війни. На це звертають увагу численні російські ЗМІ, зокрема газета The Moscow Times та популярні Telegram-канали, передає УНН

Деталі

Єдиною країною, яка публічно засудила дії України, стала Сирія, де Башар Асад завдячує російським військам за збереження свого режиму. Сирійське міністерство закордонних справ висловило "велику стурбованість" з приводу української операції, назвавши її "терористичною атакою", яка спрямована на цивільні об'єкти і призвела до загибелі мирних жителів, у тому числі двох бригад швидкої допомоги, та поранення десятків людей.

Інші "дружні" до Росії країни, зокрема Китай, утрималися від прямого засудження. МЗС КНР зазначило, що "звернуло увагу на ситуацію" і закликало всі сторони уникати ескалації конфлікту. Білорусь, через свого правителя Олександра Лукашенка, закликала Росію та Україну до переговорів, не висловлюючи однозначної позиції щодо операції ЗСУ.

Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) також залишилася без прямої реакції на події, лише зазначивши, що аналітична служба організації уважно стежить за розвитком ситуації.

Доповнення

Правитель Білорусі Олександр Лукашенко в інтерв'ю телеканалу "Росія 1" 15 серпня закликав Росію та Україну "закінчити бійку" та сісти за стіл переговорів. За словами Лукашенка, війна в Україні потрібна лише "високопоставленим особам американського походження". При цьому він заявив, що Росія, відповідно до домовленостей, у разі агресії проти Білорусі введе туди свої війська, щоб надати військову підтримку.

Міноборони Естонії: росія не готова до контрнаступу у курській області 16 серпня 2024, 13:39 • 20149 переглядiв